Дипломатически скандал: Вицето на Медведев удря \"предателя\" Шаламанов за МИГ-овете

МВнР отвръща на вицепремиера Дмитрий Рогозин с официално становище, че не му е работа

Война през медиите

Дипломатически скандал: Вицето на Медведев удря \

Снимка: Rosinform.ru

Автор: Николай Марченко

Най-влиятелният руски вицепремиер Дмитрий Рогозин, който отговаря за военно-промишления комплекс (ВПК) и дори се смята за един от близките до президента Владимир Путин „ястреби“ във външната политика на Москва, за пореден път атакува България. 

Традиционно  „войната“ му се води през профила му в Twitter, където редовно пуска иронични постове за „враговете“ на Русия от Запада. Предишният му „удар“ по България е направен в пакет с този срещу Румъния и Молдова, когато не е бил допуснат да прелети през страните ни със своя самолет от Приднестровието – поради конфликт с Украйна, той трябваше да заобикаля. Тогава той обеща да лети следващия път с бомбардировач, за да няма въпроси от страна на „натовските“ Букурещ или София.

"Новини от България: Някой си Шаламанов убеди премиера Близнашки за пореден път да предадат Русия... в полза на "Ийгъл" втора употреба“, написа той днес относно намерението на Министерството на отбраната (МО) на България да се откаже от руските МИГ-ове и Су-та в националните военно-въздушни сили (ВВС).

По принцип, Рогозин е доста влиятелен и рядко „удря“ по "редови" министри, като предпочита държавни глави – най-голямата му битка през социалните мрежи и медии е с румънския президент Траян Бъсеску, когото нарича „Тр(a)янски кон“.

Сега обаче му „връща“ и на военния министър Велизар Шаламанов, който посмя да напише в партньорство със спецлужбите, МВнР и Президентството, истината за руската заплаха в период на търговска война и противопоставяне в Източна Украйна. Както е известно, в стратегията „България 2020“ шефът на МО спомена, че Москва води срещу нас като членка на НАТО „хибридна война“, която включва разузнаване, лобизъм и медийни кампании.

За разлика от предшествениците си, служебният шеф на българската дипломация Даниел Митов също не се притеснява да отговаря остро на всякакви атаки от страна на Москва. Не пропусна той да се застъпи и за Шаламанов, когото споменава Рогозин  като враг No.1.

Реакцията на МВнР е достатъчно остра, за да има дипломатическият скандал продължение. „Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив“, цитира пресслужбата на външното ведомство думите на министър Митов.

Той припомня на Дмитрий Рогозин, че „България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си“: "Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави“.

Също така Даниел Митов има смелостта да обвини руския вицепремиер в недипломатично поведение за бивш посланик на РФ към НАТО. „Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава“, признава с тъга външният ни министър.

Според него това се отнася и до „имплицитните обвинения в нелоялност“. „Бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си“, повтори тезата си шефът на българското МВнР.

Той подсети руския „ястреб“ No.1, че „отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция“. „И ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес“, гласи позицията на външния ни министър. Според него обаче има проблем с „коментари, като този на г-н Рогозин“, които на свой ред „не допринасят за подобно развитие“.  

Коментари: 0