Директорът на Novartis предупреди да се готвим за още пандемии

Според Васант Нарасимхан исторически вирусните епидемии съпътстват света, важното е да сме подготвени

Директорът на Novartis предупреди да се готвим за още пандемии

Снимка: Flickr

2051 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Главният изпълнителен директор на швейцарския фармацевтичен гигант Novartis предупреди, че политиците и здравната индустрия трябва да са готови за още пандемии, подобни на COVID-19, защото това е част от човешката история и еволюция. Той също така даде решенията, които да ни предпазят от прекалено тежките ефекти на евентуалните нови вирусни и бактериални инфекции.

„Пандемиите са с нас от векове. Ако се върнете в записаната история, вероятно има 15 пандемии през последните 200 до 300 години. И така, пандемиите периодично се случват и вероятно ще се повторят в бъдеще“, каза Васант Нарасимхан по време на виртуалната глобална среща на върха на CNBC Evolve.

„Знаем какви са решенията, но просто е много трудно да се поддържат инвестициите с течение на времето. Нуждаем се от наблюдение от световна класа, за да идентифицираме наистина кога вирусите се прехвърлят от животните върху хората и се нуждаем от политическа рамка, за да може тази информация да се споделя много бързо“, каза той.

Според Нарасимхан светът се нуждае от постоянна подготвеност на системите в здравеопазването, за да се поддържат запаси от критични стоки, които са необходими при грижите за пациентите. „И накрая, трябва да продължим да инвестираме в терапия, ваксини и диагностика.“

Нарасимхан каза, че темата за готовността за бъдеща пандемия е била обсъждана от здравните министри и други ръководители в биофармацевтиката на срещата на здравните министри от Г-7 по-рано този месец.

„Ние знаем отговорите и знаем какво трябва да се случи. Мисля, че сложното ще бъде след четири или пет години, често това, което се случва, е вниманието да се отклони от готовността за пандемия, инвестициите да намалеят и след това нивата на податливост да се покачат“, каза Нарасимхан. „Този ​​път съм оптимист, мисля, че тази пандемия наистина беше сигнал за събуждане. Също така мисля, че имаме по-добра технология, отколкото някога сме имали от терапевтична и диагностична гледна точка, така че се надяваме, че следващата пандемия ще бъде още по-добра.“

Базираната в Базел фирма досега не успя да постигне успех в усилията си за пренасочване на съществуващите лекарства към борбата с пандемията от коронавируса. Novartis обяви на 14 декември, че клиничното изпитване на руксолитиниб в късен етап, в допълнение към стандартната терапия, не показва статистически значимо намаляване на тежките усложнения от COVID-19, включително смърт и прием в интензивното отделение.

По-рано компанията заяви, че изпитванията в последния етап на противовъзпалителното лекарство канакинумаб не са успели да помогнат на пациенти с COVID-19.

Съвсем наскоро Novartis заяви, че заедно с швейцарския производител на лекарства Molecular Partners ще започне клинични изпитвания на лекарство, което те разработват за лечение на COVID-19.

Програмата за клинично изпитване, наричана EMPATHY, има за цел да изследва безопасността и ефикасността на енсовибеп при пациенти, които са в ранните стадии на инфекция с COVID-19. Целта е да се предотврати влошаване на симптомите и хоспитализация.

В първата фаза на проучването ще бъдат включени 400 пациенти, за да се определи доза с оптимална безопасност, преди второто проучване на късния етап да продължи с допълнителни 1700 пациенти. Резултатите се очакват през първата половина на следващата година.

Подкрепи Economic.bg