Дизелът най-скъп у нас в целия ЕС

Това е валидно за цената без акциз и ДДС, по бензиностанциите в 11 държави е по-скъпо

Дизелът най-скъп у нас в целия ЕС
172 ~ 2 мин. четене

Оказва се, че дизелът в България е най-скъп в целия Европейски съюз преди облагането му с акциз и ДДС. Това сочат данните на сайта energy.eu, който обобщава информация за горивата от всички страни членки, пише "Труд".

Според европейския сайт към 12 август стойността на дизела, включваща цената на производител или вносител, плюс търговската надценка по бензиностанциите, е била 0,658 евро.

Това е с 23,92% над средната цена в общността от 0,531 евро. Заради по-високи данъци и такси обаче в 11 държави от ЕС дизелът по бензиностанциите е по-скъп, отколкото в България.

При масовия бензин А95 положението е подобно - стойността без данъци и такси в България е петата най-висока в целия ЕС. При добавяне на налозите обаче цената се оказва сред най-ниските по бензиностанциите в Европа.

От Българската петролна и газова асоциация коментираха, че не могат да дадат никаква информация, тъй като в момента Комисията за защита на конкуренцията прави секторен анализ.

Големите вериги бензиностанции също отказаха да коментират. 

Нафтата у нас е сред най-скъпите в ЕС още от март тази година. Тогава цената беше четвъртата най-висока в общността и заради това вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев поиска спешна проверка от КЗК. Резултатите от нея така и не бяха огласени.

От КЗК коментираха, че са предали резултатите от проверката на 31 март на вицепремиера и само той може да ги огласи. 

В резултат на проверката обаче антимонополистите са започнали пълно разследване на пазара. Те проверяват дали няма картел между участниците или злоупотреба с господстващо положение.

През последните две седмици цената на бензина и дизела у нас непрекъснато се променя, като ту пада с 2 до 4 стотинки, ту се вдига с толкова. На международните пазари ситуацията с петрола е коренно различна - цената му продължава да пада вече седма поредна седмица, като американският лек петрол се смъкна до 42,09 долара за барел с доставка през септември.

Анализаторите твърдят, че тенденцията ще е устойчива. По данни на експерти, ако това падане на цените продължи, макар и със закъснение това ще се отрази и на цените на едро и дребно у нас.

По-голяма част от българските бензиностанции купуват горивата си от рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“, останалите внасят количества от Румъния и Гърция. Цената в Гърция обаче е третата най-скъпа в ЕС, сочат данните на energy.eu, Румъния е по средата в класацията.

Подкрепи Economic.bg