\"Дизелгейт\" и в Renault

Според френските власти компанията е манипулирала тестовете за вредни емисии на някои модели дизелови и бензинови двигатели

\
Нов "Дизелгейт", този път в Renault (Рено), разтърси Франция. Властите в страната подозират автомобилната компания, че е прилагала "измамни стратегии" от над 25 години, за да манипулира тестовете за сертифициране на някои дизелови и бензинови двигатели, съобщава Франс прес, позовавайки се на доклад на службата за противодействие на измамите.

Целият висш мениджмънт на компанията, включително нейният президент и главен изпълнителен директор Карлос Госн, са замесени в предполагаемата измама, се казва в доклада. Според документа, подозрителните практики са прилагани още от 1990 г. насам.

Според френския в. "Либерасион", цитиращ документа от разследването на икономическото министерство, емисиите на два модела -Renault Captur и Clio IV – бълват емисии над 300 пъти над допустимите по закон норми при реални условия.

Министерството е предало документа в прокуратурата още през ноември м.г.

От "Рено" обаче излязоха с изявление, което отрича твърденията, че колите са оборудвани със специален софтуер, който манипулира показанията за вредни емисии при тестовете.

Миналата година компанията изтегли 15 000 автомобила от пазара заради прекомерни нива на вредните газове, но настоява, че няма умишлено закононарушение, пише "Индипендънт".
Коментари: 0