„Дизелгейт“ намали наполовина печалбата на Daimler за 2019 г.

Въпреки това компанията остава лидер в продажбите на луксозни автомобили

„Дизелгейт“ намали наполовина печалбата на Daimler за 2019 г.

Снимка: Unsplash

Германският производител на луксозни автомобили Daimler предупреди днес за трети път за по-ниски очаквания за печалба за 2019 г., тъй като разходите, свързани с дизеловия скандал, големите инвестиции в електрически превозни средства и производствените проблеми натежават.

Daimler заяви, че приходите за 2019 г. преди лихви и данъци се очаква да спаднат до 5.6 млрд. евро от 11.1 млрд. евро година по-рано, съобщи Reuters.

Според предварителната оценка на компанията през 2019 г. разходите за текущи правителствени и съдебни производства, свързани с дизелови превозни средства, възлизат на 1.1-1.5 млрд. евро, което оказва влияние върху основното поделение Mercedes-Benz Cars - разходи, които все още не са включени в предварителното число.

Производителят на автомобили заяви, че очаква възвращаемостта на продажбите на Mercedes-Benz Cars да спадне до 4% през 2019 г., в сравнение със 7.8% през 2018 г. Също така очаква да намалее до минус 15.9% от плюс 2.3% в нейното поделение за микробуси и до 6.1% от 7.2% при поделението за камиони.

Еднократните разходи от 300 млн. долара за преглед на продуктовото портфолио, както и още 300 милиона за преструктуриране на услугата за мобилност Your Now са включени в предварителното число, добави компанията.

Новият изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус ще обяви официално финансовите резултати за 2019 г. на 11 февруари.

Слабите печалби контрастират с продажбите на автомобили на Daimler. Компанията е продала 2.34 млн. леки коли Mercedes-Benz през 2019 г. - рекордни продажби за девета поредна година, което позволява на германския автомобилен производител да запази титлата на най-продаваната марка луксозни автомобили.

Още през октомври м.г. германската компания подчерта очаквания спад на приходите си за 2019 г. и заяви, че съдебните производства, свързани с дизеловите емисии, могат да доведат до допълнителни разходи.
Коментари: 0