Джанет Йелън – първата дама на монетарната и фискалната политика

Тя ръководи Фед от 2014 до 2018 г., когато е обявена за една от най-влиятелните жени в света

Джанет Йелън – първата дама на монетарната и фискалната политика

Снимка: Wikipedia

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Американският Сенат одобри номинацията на доказалата се в трудни икономически ситуации Джанет Йелън за финансов министър на САЩ, с което тя се превръща в първата жена, заемала поста от основаването на институцията през 1789 г., пише The Washington Post. Йелън бе избрана за поста с 84 гласа "за" срещу 15 "против", като се очаква от нея да изиграе ключова роля, убеждавайки Конгреса да одобри спасителния пакет за преодоляване на последствията от пандемията на стойност 1.9 трлн. долара, предложен от президента Байдън.

От трибуната в Сената преди вота лидерът на демократичното мнозинство в горната камара на Конгреса Чък Шумър отбеляза, че Йелън има подкрепата и на двете партии.

Тя има впечатляващо резюме на първокласен икономист и политик. Нейният стил на ръководство понякога се сравнява със стила на Мери Попинс: твърд, но мил и нащрек“, коментира Шумън.

74-годишната Йелън има дълга кариера, в която неведнъж е оглавявала позиции, непристъпени до този момент от жена. Тя е родена в Бруклин, Ню Йорк, открива страстта си към икономиката в университета Браун и през 1971 г. получава докторска степен по икономика от университета в Йейл, където е единствената жена в нейния клас. Преподава в Харвардския университет в продължение на няколко години, първоначално като единствената жена професор по икономика - период, който тя определя като „много самотен и обезсърчителен“.

Най-влиятелната жена в света

Решава да се оттегли от образователната система и става част от демократическата партия, като заема длъжността ръководител на Съвета по икономически въпроси в кабинета на президента Бил Клинтън в края на 90-те. С изтичането на мандата му тя се насочва към монетарната политика и заема редица високопоставени роли във Федералния резерв, включително и председател по времето на президента Барак Обама. Тогава също беше първата жена, заемаща този пост.

Йелън ръководи Фед от 2014 до 2018 г., което я прави една от най-влиятелните жени в света и ключов архитект на икономическото възстановяване след големия крах. Безработицата е намаляла повече по време на нейния мандат, отколкото при всеки друг председател на Фед след Втората световна война. Бивши колеги споделят, че сред причините за успеха й са въпросите, които задава на себе си и екипа.

"Какво пропускаме? И какво ще стане, ако грешим?" – чрез тези питания тя успява да бъде по-добре осведомена.

Поставяйки под въпрос икономическите модели и прогнози, тя стана един от първите политици, които предвидиха финансовата криза от 2008 г. и дълбоките проблеми на жилищния пазар. По това време тя е била президент на Федералната резервна банка на Сан Франциско.

Тя беше един от хората, който биеше тревога преди финансовата система да се стопи", казва Кристина Ромер, която е била най-добрият икономист на Обама по време на кризата. "Когато ситуацията загрубее, Джанет беше първият човек, когото бих повикала", добавя Ромер.

Измерване на свършената работа

Коефициентът на безработица в САЩ е бил 6.7 процента, когато Йелън започва като председател на Фед. Когато тя отстъпва поста, той е 4.1 процента. Въпреки нейния успех президентът Тръмп наруши традицията, като реши да не я преназначи на най-високия финансов пост.

Като министър на финансите Йелън отново ще се сблъска с истинско предизвикателство, защото нацията се опитва да се справи с последствията от пандемията, отнела живота на над 250 000 американци, причинила затваряне на стотици хиляди предприятия и оставила над 20 милиона души без работа.

Неравенствата се засилват

Йелън свидетелства пред Конгреса това лято, настоявайки за повече стимули. Тя продължава да говори публично за страховете си от „значителен удар“ върху икономиката от нарастващите случаи на коронавирус и спадащото търсене от страна на домакинствата.

Неотложно е да направим още облекчения. Особено съм загрижен от факта, че немалко, особено работниците с ниски доходи, остават без работа“, коментира Йелън през август.

Тези, които я познават от години, казват, че наред с нейния опит, най-голямото й умение е способността й да постига консенсус. Републиканците и демократите остават дълбоко разделени относно това как най-добре да се помогне на икономиката, но Йелън може да успее да сключи сделка и да работи тясно с Фед.

Тази година тя дари 2 800 долара на Байдън и 25 000 долара на Демократическата партия, вярвайки в позитивната промяна, която може да настъпи. Йелън има опит в справянето с проблеми като неравенството, расизма, изменението на климата и финансовото регулиране. Тя призова на висок глас за „промяна на културата“ в икономиката, за да направи полето по-малко враждебно към хора, които не са бели мъже. Като президент на Американската икономическа асоциация наблюдава проучвания сред хиляди икономисти, които свидетелстват за широко разпространена дискриминация и сексуално насилие. Тя настоя за конкретни промени.

Водейки двупартийна група икономисти, Йелън подписа искане, в което подкрепя въглеродния данък. И докато защитава капитализма, силно вярва в правителственото регулиране. В последните си дни като председател на Фед наложи една от най-суровите санкции на банка Wells Fargo след скандала, свързан с фалшиви сметки.

Тя постоянно показва, че е готова да се противопостави на Уолстрийт. Не вярва в магията на саморегулацията“, признава Джоузеф Стиглиц, икономист, носител на Нобелова награда.

Никой не е само обичан

Някои отляво я обвиняват, че не е отишла достатъчно далеч по отношение на климатичните разпоредби, нанася удари върху големи банки и не прави достатъчно, за да намали расовото неравенство. По време на нейния мандат като председател на Фед, хората протестираха срещу нейните решения за повишаване на лихвените проценти.

Фед говори за повишаване на лихвите и те казаха, че икономиката е достатъчно стабилна. Не виждам сигурност, хората все още се борят за оцеляването си“, заяви Доун О’Нийл по време на протестите през през 2015 г.

Пандемичната рецесия вече е най-неравномерната в съвременната история на САЩ. Йелън отново ще трябва да помисли как да гарантира, че чернокожите, испанците и жените няма да бъдат изоставени.

От друга страна, някои депутати от републиканците я обвиняват, че е твърде строга по отношение на регулациите и твърде бърза, за да вкара достатъчно стимули в икономиката. Сенаторът Патрик Дж. Тоуми, вероятно следващият председател на банковата комисия в Сената, публикува съобщение в туитър, за да я предупреди да не рестартира определени финансови линии за бизнеса и общините.

Повече за нея

Когато я питат за хобитата ѝ, Йелън често казва, че на хората ще им е скучно, ако се присъединят към нея на вечеря, тъй като семейството й обикновено води дълбоки дискусии за икономиката. Съпругът й печели Нобелова награда през 2001 г.

Тя често е забелязвана да пие диетична кола по време на срещи и с извадена яка, моден избор, който става емблематичен в икономическите кръгове.

Йелън е известна с това, че е хладнокръвна, но един от малкото хора, които я дразнят, е Тръмп. Тя призна пред Marketplace Radio през 2019 г., че Тръмп има „липса на разбиране“ за Фед и икономическата политика. В крайна президентът номинира Пауъл за председател на Фед. Той каза на съветниците си, че е впечатлен от Йелън и я нарече „прекрасна жена, която свърши страхотна работа“.

Във Федералния резерв Йелен ръководи около 2800 служители и бюджет от около 750 млн. долара. Като министър на финансите ще контролира близо 87 000 служители и бюджет от почти 20 млрд. долара. Министерството на финансите отговаря за събирането на данъци, издаването на дългове, печатането на пари, надзора върху банките и консултирането на президента по икономическа и финансова политика.

Коментари: 0