Джеф Безос ще полети в космоса този юли

Датата не е случайна – на този ден се отбелязват 52 години от кацането на Apolo 11 на Луната

Джеф Безос ще полети в космоса този юли

Снимка: БТА

1904 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Джеф Безос ще се качи на първия пътнически полет на своята космическа компания Blue Origin, който компанията планира да извърши на 20 юли, съобщи милиардерът в понеделник. Любопитна подробност е, че той ще стане космически пътешественик в същия месец, в който ще се раздели с управлението на Amazon. 

Искам да отида на този полет, защото това е нещото, което исках да правя през целия си живот“, каза Безос във видео, публикувано в неговия Instagram. 

Братът на Безос – Марк – също ще лети заедно с него. Едно от местата ще се заеме от победителя в обявения за целта търг. 

Blue Origin е една от водещите частни космически компании, които през последните години опитват да развият тази нова бизнес ниша, заедно със SpaceX на Илон Мъск и Virgin Galactic на Ричард Брансън. 

Ракетата New Shepard на Blue Origin, която е натоварена с мисията да изведе капсула в откритото пространство, вече е извършила повече от дузина успешни тестови полета без пасажери на борда. Корабът е проектиран да превозва до шестима души на разходка на ръба космоса (апаратът ще достига надморска височина от 100 км) 

Капсулата има масивни прозорци, които дават възможност на пътниците да се любуват на гледката. Те ще изкарат няколко минути при нулева гравитация, преди да се върнат обратно на Земята. Капсулата ще кацне на повърхността в пустинята плавно, благодарение на набор от парашути.

Безос определи предстоящото приключение като „променящо“ и „голяма работа“.   

Той основава Blue Origin през 2000 г. и към ден днешен продължава да притежава изцяло компанията, като я финансира чрез продажби на своите акции в Amazon. 

Датата 20 юли не е случайна – на този ден се отбелязват 52 години от кацането на Apolo11 на Луната.

Подкрепи Economic.bg