ДКК ще трябва да преведе част от печалбата си към бюджета

С цел да се осигурят допълнителни приходи в бюджета превод ще трябва да направи и Национална компания индустриални зони

ДКК ще трябва да преведе част от печалбата си към бюджета

Снимка: Красимир Свраков

1604 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Придобилата популярност като "касичка" и "черна дупка" „Държавна консолидационна компания“ ЕАД ще трябва да преведе част от печалбата си за 2020 г. към държавния бюджет. Това решение бе взето днес по време на заседанието на Министерския съвет. по принцип размерът на отчисленията за държавните предприятия се определя всяка година с решение на МС. В последните години останалите предприятия с държавно участие разпределяха дивидент в полза на държавата в размер на 50% от печалбата.

ДКК беше създадена при първия кабинет "Борисов" с финансов министър Симеон Дянков за заобикаляне на законовото изискване по-голямата част от парите от приватизация да отиват в Сребърния фонд. След това всички правителства на Бойко Борисов наливаха в Консолидационната компания милиарди за ремонт на язовири, за строителство и т.н. Липсваше какъвто и да е отчет на тези средства, като Консолидационната компания дори не си беше направила труда да си направи сайт и да има някаква публичност. С идването на служебното правителство и със заявките за премахването на тази куха структура беше скалъпен набързо сайт, който обаче и сега не работи нормално. За сметка на това ДКК си беше поръчала супер луксозна сграда на територията на "София Тех Парк", чието строителство служебният икономически министър преустанови.

С днешното правителствено решение в обхвата на държавните дружества, които ще превеждат част от печалбата си за 2020 г. към бюджета, попада и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД

И за двете дружества като мотив се изтъква "необходимостта от осигуряване на допълнителни приходи в държавния бюджет".

Променя се и срокът за внасяне на сумите по отчислената печалба, съответно разпределения дивидент – от 30 юли на 31 август. С Разпореждането се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет за 2021 г. в частта на неданъчните приходи от дивиденти.

Подкрепи Economic.bg