Опасенията от нова COVID вълна изстреля печалбата на Sony

Японската корпорация повиши прогнозите си за печалба за годината до март 2022 г.

Опасенията от нова COVID вълна изстреля печалбата на Sony

Снимка: Unsplash

452 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Sony Corp повиши прогнозата си за финансовите си резултати за 2021 г., след като отчете рекордна оперативна печалба за второто тримесечие, движена от пандемичното търсене на домашни забавления, сред които са конзолата PlayStation 5, телевизорите, музика и филми, предава Reuters.

Оперативната печалба на японската корпорация за тримесечието, приключило на 30 юни, нарасна до 280.1 милиарда йени (2.57 милиарда долара) от 221.7 милиарда йени година по-рано, надминавайки очакваните от анализаторите 207.96 милиарда, показват данните на Refinitiv Eikon.

Компанията повиши прогнозата си за печалбата за цялата фискална година, която приключва в края на март 2022 г., от 930 на 980 млрд. йени.

Sony очакваше нарастващото пандемично търсене на устройства да отслабне, след като блокировките в редица страни отпаднаха, но опасенията от нова вълна продължава да държи потребителския интерес.  

Недостигът на полупроводници, който засегна както компаниите за смартфони, така и автомобилните производители, затруднява доставките на конзоли и компанията не може да отговори на търсенето.

Ограниченията във веригата на доставки биха могли да повлияят и на производството на други потребителски електронни устройства, казва главният финансов директор Хироки Тотоки.

Ние използваме много полупроводници и недостигът е силно притеснителен за нас“, пояснява той.

През май корпорацията заяви, че се очаква да продаде 14.8 милиона PS5 единици тази финансова година. От там посочват, че към момента са подсигурени достатъчно чипове за постигането на тази цел.

Подкрепи Economic.bg