На финала Петков започна със закриването на ДКК

Служебното правителство започна процедура по изваждането на няколко дружества от шапката на Консолидационната компания

На финала Петков започна със закриването на ДКК

Снимка: БТА

6228 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

В може би последните дни от своето управление служебното правителство прие доклад за изваждане на държавното дружество „Монтажи“ ЕАД от Държавната консолидационна компания и го поставя под пряк контрол на министерството на икономиката. Това обяви след правителственото заседание служебният икономически министър Кирил Петков.

Той посочи, че по този начин ще се предотврати ситуация, при която дружеството ремонтира и строи на документи 400 язовира без търгове и обществени поръчки, а накрая готови, но празни са само 10 язовира.

Така ще предотвратим поредните злоупотреби, защото в момента нямаме пълен контрол върху „Монтажи“, тъй като тя е под шапката на ДКК“, заяви Петков, който не успя да смени ръководството на Консолидационната компания в рамките на двумесечния си мандат досега.

Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири пък отива под опеката на Министерство на земеделието, защото повечето от язовирите, на които трябва да се направи ремонт, са напоителни и според Петков мястото им е там. Досега предприятието бе част от Държавната консолидационна компания, която бавеше пускането в експлоатация на готовите водни обекти.

Подобна стъпка е направена и за дружествата „Еко антрацит“ и „Еко инженеринг“. Те ще бъдат преместени под шапката на екоминистерството. Досега те също бяха част от ДКК.

Промяната ще гарантира прозрачност и че парите, които се използват от тези две компании, отиват целево“, коментира Петков.

„Знаем, че е в последният момент, но задаваме посока към следващия кабинет. Да, това би ограничило много непрозрачното използване на средства, защото в момента министърът на икономиката даже няма досег до неща, които се случват във фирмата „Монтажи“. Тя е в Държавната консолидационна компания, която си има независим борд. Този тип стъпаловидни структури, с шапки компании, са били реална предпоставка за изтичане на нашите средства“, посочи министърът.

Изваждането на редица дружества от Консолидационната компания е част от първите стъпки към закриването ѝ. „Абсолютно няма нужда от съществуването на ДКК, но това не може да стане от днес за утре“, заяви преди време Петков в интервю за Mediapool.

Припомняме, че ДКК предостави на „Монтажи“ над 630 млн. лв. за ремонт на язовири, която е сключвала договори с ограничен брой фирми без търгове и за доста над пазарните цени.

Правителството одобри също така Националния иновационен фонд да бъде прехвърлен обратно в Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, която се управлява от икономическото ведомство.

Така реално Министерство на икономиката ще стане модерно, където е Българската банка за развитие, Агенцията за чужди инвестиции, Агенцията за малки и средни предприятия, Българската агенция за застраховане и иновационния фонд“, допълни Петков.

Подкрепи Economic.bg