Комитова пак смени ръководството на „Автомагистрали“

Досегашният изпълнителен директор инж. Валентин Вълков се сменя от инж. Иван Станчев

Комитова пак смени ръководството на „Автомагистрали“

Снимка: Красимир Свраков

4061 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Автомагистрали ЕАД

След като само преди месец новият Управителен съвет на „Автомагистрали“ беше официално вписано в Търговския регистър, сега регионалният министър Виолета Комитова прави поредна смяна в ръководството. Назначеният на 2 юли изпълнителен директор инж. Валентин Вълков е сменен от инж. Иван Станчев, който е член на Съвета на директорите в дружеството.

В началото на миналия месец официално в Борда на директорите бяха назначени Baлeнтин Bълĸoв, Ивaн Cтaнчeв и Дecиcлaвa Xpиcтoвa. Инж. Вълков бе определен за изпълнителен директор, а инж. Станчев – за член на Съвета на директорите. Председател на Съвета стана Десислава Христова.

Промяната е вследствие на направена промяна на Устава на „Автомагистрали“ ЕАД, с която изпълнителния директор и председателят на Съвета на директорите управляват дружеството заедно и поотделно“, пише в официалната позиция на дружеството.

За рокадата първи съобщиха от „24 часа“. Според техни източници тримата са били извикани при регионалния министър в понеделник. На срещата е станало ясно, че Вълков няма как повече да остане изпълнителен директор в интерес на работата.

В средата на юли стана ясно, че Съветът на директорите ще се увеличи с двама души. Така новият Борд ще бъде от 5-ма души, а не от тримата. Новото изискване е разписано в Закон за публичните предприятия.

Членовете се избират чрез два конкурса – единият, провеждан от МРРБ като принципал на дружеството, а другият – от Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК). МРРБ ще избере трима държавни представителите, а АППК ще вкара двама независими представителите в борда.

В конкурса участие е взел и временният шеф на „Автомагистрали“ – Валентин Вълков. Той е участвал в конкурса на МРРБ, но не е допуснат до представяне на концепция за развитието на дружеството, а причината е, че няма необходимия стаж от 2 години на ръководна позиция. Mediapool напомня, че Вълков е бил изпълнителен директор на дружеството за няколко месеца и по време на управлението на Огнян Герджиков през 2017 г.

Сред кандидатите в двата конкурса бе и уволненият от Комитова Стоян Беличев, под чието ръководство са били раздавани авансово огромни суми пари към различни фирми. Той се е кандидатирал като независим представител в борда през АППК. Комитова беше крайно учудена от кандидатурата му и обяви в телевизионно интервю, че Беличев е управител и съдружник във фирми, чиито предмет на дейност е строителството. Следователно не би трябвало да бъде допуснат до участие в конкурса.

Припомняме, че вписването на сегашния ръководен състав беше блокирано на два пъти от съда, а Комитова водеше дълъг задочен спор с Беличев.

Подкрепи Economic.bg