Днес е решаващ ден за германската управляваща коалиция

Зеехофер от ХСС може да заобиколи Меркел с решение срещу мигрантите

Днес е решаващ ден за германската управляваща коалиция

Зеехофер и Меркел

Снимка: БТА

Очаква се германският вътрешен министър Хорст Зеехофер да даде днес зелена светлина за създаване на гранична полиция, която да не позволява на мигранти, вече регистрирани в други държави в ЕС, да влизат в Германия, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това ще застраши с разцепление коалиционното правителство на канцлерката Ангела Меркел.

Зеехофер, който е председател на Християнсоциалния съюз (ХСС) - по-консервативния баварски партньор на Християндемократическия съюз на Меркел (ХДС) - заплаши да заобиколи Меркел, като въведе едностранни гранични ограничения като част от по-широк антиимиграционен план.

Германската канцлерка проведе седемчасови извънредни разговори с ръководството на ХДС, които завършиха тази нощ, в очакване на решението на вътрешния министър, което, според нея, може да създаде напрежение със съседните на Германия държави и да подкопае солидарността в ЕС.

Меркел казва, че предпочита страните членки на съюза да сключат споразумения за връщане на мигранти, които вече са били регистрирани другаде в блока, както вече става съгласно двустранна френско-италианска спогодба. 

По-късно днес германската канцлерка ще приеме италианския премиер Джузепе Конте и разговорите им вероятно също ще бъдат за миграцията.

Ръководството на ХСС начело със Зеехофер има извънредна среща тази сутрин в Мюнхен. Макар да се очаква, че германският вътрешен министър ще обяви миграционните мерки днес, не е ясно колко време ще е нужно, за да започне тяхното прилагане.

В уводна статия за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" вчера Зеехофер казва, че е от ключово значение на срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни "най-накрая да бъдат постигнати споразумения, в които се признава германското бреме (за справяне с притока на бежанци), гарантира се ефективна защита на външните граници на ЕС, справедливо разпределение на хората с право на престой и скоростна депортация на тези, получили отказ".

Предвидено е Меркел да даде пресконференция в 14 ч. днес (15 ч. българско време) по спора си със Зеехофер за нелегалната миграция, съобщиха от ХДС.
Коментари: 0