Днес се очаква Гърция да изплати 3,4 млрд. евро към ЕЦБ

Тази сутрин страната ще получи 23 млрд. помощ

Днес се очаква Гърция да изплати 3,4 млрд. евро към ЕЦБ
184 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Днес се очаква Гърция да изплати 3,4 млрд. евро от дълга си към Европейската централна банка (ЕЦБ), след като държавите от еврозоната снощи потвърдиха първия транш от спасителния план за южната ни съседка, предава БНР. 

Днес е и крайният срок за изплащането на вноската към ЕЦБ. Тази сутрин Европейският механизъм за стабилност ще изпрати първите 23 милиарда помощ към Атина. Институцията, която с държавните гаранции на 19 правителства от еврозоната събира капитала, който е необходим за спасяването на държави-членки.

Късно снощи отпадна последното препятствие с вота, който одобри плана. Управителният съвет на Механизма даде мандат за отпускане на финансовата помощ под формата на заеми, които могат да достигнат общо 86 млрд. евро в рамките на три години.

Планът е придружен от меморандум, предвиждащ редица мерки за реформи и икономии, които Гърция трябва да изпълни, той бе последно одобрен от Германия и Холандия. Спасителният план ще позволи на Атина да плаща вноските си по заемите и да не бъде застрашена от фалит.

По неофициална информация остатъка от първия транш на заема, Гърция ще използва, за да стабилизира банковата ситуация в страната и да върне 7,16 млрд. евро мостов заем.

Подкрепи Economic.bg