Днес ще полети първият български МиГ-29

Полетът ще се състои от 12:00 часа в \"Граф Игнатиево\"

Днес ще полети първият български МиГ-29
444 ~ 1 мин. четене

Днес ще се проведе тренировъчен полет на първия български изтребител МиГ-29, който е с ремонтирани двигатели в Полша. Полетът ще се състои от 12:00 часа в авиационната база "Граф Игнатиево". 

Правителствата на България и Полша са подписали споразумение за осигуряване на логистична подкрепа за самолетите МиГ-29, съобщават от Министерството на отбраната. Съгласно договорът за ремонт на шест двигателя на българските самолети, Полша дава за временно ползване два свои обновени мотора.

Те ще бъдат на разположение на българските пилоти за срок от две години. Моторните двигатели са монтирани от специалисти на 29 декември 2015 г. Цената, която ще плати страната ни, е около 12 млн. лв. 

На събитието ще присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, както и други официални лица и представители на медиите у нас. 

Полетът е част от съвместната летателна тренировка "Тракийски гръм 16" с участието на 74-та ескадрила от състава на Военновъздушните сили на САЩ, която ще продължи до 25 март.

Целта е да се постигне по-висока оперативна съвместимост на българските Въздушни сили, за да участват в операции под егидата на НАТО, както и за повишаване на летателната и тактическа подготовка на личния състав и усъвършенстване на процедурите по логистично осигуряване и поддръжка на гостуващи формирования.

Подкрепи Economic.bg