Днес започва търговията с фючърси на биткойн

Криптовалутата имаше бурна седмица

Днес започва търговията с фючърси на биткойн

Снимка: БТА

5692 ~ 1 мин. четене
Днес започва търговията с фючърси на криптовалутата биткойн, която щурмува Уолстрийт със стратосферното си поскъпване и бурните си всекидневни движения. Това е бъде най-новият начин да заложите на биткойна, пише Reuters. Началото на търговията ще бъде дадено в 18:00 часа следобяд американско източно стандартно време (01:00 часа българско време) на платформата CBOI Global Markets.

Пускането дава допълнителен тласък през оживената за биткойна година. От началото на декември криптовалутата почти е удвоила цената си, но през последните дни се наблюдаваха резки колебания в двете посоки. В петък биткойнът изгуби близо една пета от стойността си, след като скочи над 40 процента през предходните 48 часа.

Трескавата търговия в четвъртък тласна биткойна от равнище под 16 000 долара до исторически максимум от 19 500 долара за по-малко от час на една от най-големите платформи в света - американската платформа GDAX. В следобедната сесия в петък спадна до 13 482 долара.

За последните 24 часа курсът на биткойна се е понижил с 11,9% до 13 960 долара тази сутрин на борсата Coinmarketcap, сочат данни, цитирани от ТАСС.

И докато някои участници на пазара са развълнувани за предстоящия регулиран начин да се залага на или срещу котировките на виртуалната валута, други предупреждават, че съществуват рискове за инвеститорите и вероятно дори за клиринговите организации, подкрепящи търговията.
Подкрепи Economic.bg