До април въвеждат пръстовия отпечатък за аптеки и болници

1500 лв. начална заплата за лекар в спешното, обяви здравният министър Петър Москов

До април въвеждат пръстовия отпечатък за аптеки и болници
До април се очаква да бъде въведен пръстов отпечатък за аптеки и болници. В момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител. Това обяви здравният министър Петър Москов в сутрешния блок на Nova TV.  
 
Министърът подчерта, че данък "вредни храни" съвсем не е останал в миналото. "Финансовият министър каза точно това, което аз се опитвам да кажа от много време - че той няма фискални, а здравни цели. Имам писмо от Министерство на финансите, че той се подкрепя като цели.", заяви Москов. Данъкът ще бъде внесен следващия месец за обсъждане от Министерския съвет. Здравният министър уточни, че той не е част от управленската програма, а е по инициатива на министерството и ще се положат максимални усилия за постигане на съгласие.  
 
"От началото на годината лекарите в спешното ще взимат не по-малко от 1500 лв. начална заплата, а сестрите - не по-малко от 900 лв", съобщи министър Москов.

По въпроса с направленията при специалист той увери, че всеки български гражданин, стига да е редовен данъкоплатец, ще получи своето гарантирано право на поне едно направление без значение дали е в началото или края на месеца.  
 
Москов обясни, че илюстрациите на мъртъвци върху кутиите с цигари са свързани с допълнителни изисквания от страна на ЕС. "Проблемът трябва да стане не плашещ, а разбираем", подчерта той, като заяви, че все още няма срок за въвеждането им.  
 
Здравният министър категорично отрече обвиненията, че е защитавал корпоративни интереси при поръчката на ваксини. "Обявяваме търг за ваксини, фирмите не се явяват, ние сме длъжни да предприемем спешни действия и го правим. Най-важното е, че задължителният имунизационен календар е спазен", каза той.

По въпроса за политическата нестабилност след гласуването на съдебната реформа, решението му да остане във властта, както и сътресенията в ДПС, Москов заяви: "В опозицията тече разпад, нека не го прехвърляме и в управляващото мнозинство. Геополитическата ситуация е алиби в ДПС, за да може зад това да се прикрива безнаказаност и разхитително отношение към публичните финанси. Трайна и стабилна политическа коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок, и то за по-дълго от този 4-годишен мандат, дава стабилност на фона на общия разпад. В последните години всички колеги от блока се стремихме да търсим обединение, а не разделение. Начинът да промениш това, което не ти харесва, е да участваш в процеса на промени. "
Коментари: 0