Добър старт на тримесечието за финансовите пазари

Данните за промишлеността в САЩ и Китай подкрепиха и европейските индекси

Добър старт на тримесечието за финансовите пазари

Снимка: БТА

232 ~ 3 мин. четене

В първия ден на новото тримесечие, месец и седмица индексите на Wall Street записаха ръстове под влиянието на добрите данни за промишления сектор в САЩ и Китай. Информацията охлади притесненията за забавяне на глобалния икономически растеж и Dow Jones се повиши с близо 330 пункта, изкачвайки се над психологическите 26000.

За печалбите спомогна поскъпването на акциите на United Technologies, Caterpillar и J.P. Morgan Chase. Широкият S&P 500 нарасна с 1.16 на сто с най-силно представяне на финансовия сектор и поскъпването на Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America и J.P. Morgan Chase с около 2%, а скокът в цената на Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet изпрати NASDAQ с 1.3% нагоре. Изненадващо добри бяха индустриалните данни в САЩ, а промишлената експанзия отскочи изненадващо рязко от февруарското двугодишно дъно в резултат на повишение на новите поръчки и на самото производство, както и на силно подобрение на заетостта в този важен за американската икономика сектор, показват резултати от последно проучване на Institute for Supply Management (ISM). Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, нарасна през март до 55.3 пункта от 54.2 пункта през февруари при очаквания на финансовите пазари за повишение към 54.5 пункта. Междувременно разходите за строителство са се увеличили изненадващо през февруари, докато експертите очакваха спад. Доходността по десетгодишните американски държавни облигации се повиши до 2.483%, а тази по тридесетгодишните достигна 2.876%.

Силните макро данни подкрепиха европейските акции и в края на деня водещите индекси финишираха на зелена територия. Немският бененчмарк DAX приключи с 1.35 на сто повече до 11681 пункта, а британският FTSE – с над половин процент до 7317 пункта. През деня ЕЦБ публикува годишния си доклад за 2018 г., в който Марио Драги обяви, че Банката ще да продължи подкрепата си за кредитирането и икономиката, за да се бори с рисковете, свързани с геополитическите несигурности. Миналата седмица Марио Драги заяви, че ЕЦБ е готова отново да забави увеличаването на основните лихви, ако е необходимо, и може да разгледа набор от мерки за смекчаване на страничните ефекти от отрицателните лихвени проценти.

Икономически данни – САЩ

Поръчките на стоки за дълготрайна употреба измерват промяната в общата стойност на новите поръчки за дълготрайни стоки, с изключение на транспортните. Тъй като поръчките за въздухоплавателни средства са много променливи, данните, които ще бъдат публикувани днес следобед, са по-точен измерител на тенденциите при поръчките. По-високите стойности показват увеличена производствена активност и биха дали тласък на щатския долар. Възможно е да изникне волатилност на валутните пазари.

Under Armour

Американската компания за спортни стоки, подобно на множество други, претърпя тежък край на годината, който бе последван от добър старт на настоящата. В края на март акцията претърпя известен спад и проби 50-дневната си средна ЕМА, но въпреки това остана в рамките на канала. Очакваме неуспешен пробив и поскъпване на книжата, което може да се използва за покупка със средносрочен характер с цел около 24-25 долара на акция.

EUR/USD

Най-търгуваната валутна двойка продължава с движението си в низходящ канал. Забелязва се подкрепа около 1.1200, която е възможно засега да не бъде пробита, а да последва краткосрочно поскъпване поне до 50-периодната пълзяща средна. За покупка бихме изчакали преустановяване на понижението и изкачване над 1.1230-1.1240. Въпреки това пробив е вероятен, като при този сценарий е възможен спад до 1.1170-1.1150.

Coffee NY

Седмичната графика на кафето ни показва два съществени пробива на подкрепата – първият е през третото тримесечие на годината с понижение под 115 долара, последван от краткосрочно поскъпване и вторият – през началото на тази година с пробив под предишното дъно при около 100 долара. Междувременно имаме и формирана низходяща съпротива с няколко поредни седмици на загуби, което ни кара да смятаме, че може да се влезе в къса позиция с прибиране на печалбите малко над 80 долара.

Dow Jones IA

Индустриалният индекс изпрати силно тримесечие, в края на което се забелязваше известна съпротива при около и малко над 26000 пункта. Вчера бенчмаркът реализира нова успешна сесия на зелена територия и сега му предстои да тества зоната около 26500 пункта, където беше и силният спад от началото на октомври миналата година. Очакваме успешен пробив, който да изстреля котировките към 27000 пункта и нови върхове.

Коментари: 0