Докъде летяха българите през 2020 г.?

Пандемията успя да открадне първото място на Лондон през изминалата година

Докъде летяха българите през 2020 г.?

Снимка: Unsplash

2020 г. беше нетипична, трудна и изпълнена с предизвикателства. Тя промени напълно начина ни на живот и работа. Сред най-засегнатите икономически сектори безспорно беше туристическата индустрия. Въпреки всичко онлайн туристическата агенция eSky направи обичайната си класация за най-предпочитаните дестинации от българите през изминалата година.

Сред топ държавите за сънародниците ни в пандемична година на първо място се нарежда България с 52% от общия брой резервации. Следват Великобритания и Германия с по 13%, Нидерландия (5%), Италия и Испания с по 4%, Франция (3%), Австрия (2%) и Гърция (2%).

Ако през последните няколко години бяхме свикнали да виждаме Лондон като предпочитана дестинация сред българите, то през 2020 година София води с 52%, следвана от Лондон с 14% и Варна с 13%. Други желани градове за пътуване са Айндховен, Мюнхен, Виена, Франкфурт, Берлин и Милано.

В сравнение с 2019 г., през 2020 г. броят на резервациите, направени от българи за вътрешни полети, е намалял с 14%. Представители на компанията твърдят, че по време на пандемията се ражда нова тенденция, наречена „travel bubble“. Тя се характеризира с пътувания в чужбина, но в съседни или относително близки страни. Тази тенденция се потвърждава и от спада на междуконтиненталните полети, който е по-голям от този на континенталните пътувания. През 2020 година междуконтиненталните полети са намалели със 75%, а вътрешноконтиненталните – само с 48%.

Броят на продадените застраховки за пътуване през 2020 г. е  по-нисък от този през 2019 г., но броят на резервациите с включена застраховка се е увеличил. „През 2019 г. само 15% от резервациите са имали застраховка за пътуване. 2020 г. и пандемията от коронавирус промени коренно ситуацията - застраховка се купува на всеки 3 резервации на сайтовете на eSky”, казва Инга Вавриняк-Гачек, директор „Маркетинг и комуникации“ в компанията.

И през 2020 година агенцията отчита спад на цените на двупосочните самолетни билети. Средната цена на самолетен билет през 2020 г. е с 20% по-ниска в сравнение с 2019 г.

Коментари: 0