GabCo спира да доставя пратки от Великобритания до България

Причината е административните усложнения, до които доведе Brexit

GabCo спира да доставя пратки от Великобритания до България

Снимка: Pixabay

Една от спедиторските фирми, които доставят пратки от Великобритания до България, спира работа заради усложненията в транспорта, до които доведе Brexit. GabCo уведомиха клиентите си в съобщение, че складът в Англия прекратява приемането на пратки и препращането им към България.

 

„Получаването на пратки ще бъде отказвано от наши служители в склад UK и връщани към изпращача, до 10.02.2021“, се казва в него. От фирмата съветват да се свържете с продавача (онлайн магазина) и да го уведомите, че няма да сте в състояние да приемете пратката и ако е възможно тя да бъде пренасочена към удобен за Вас адрес, вместо да Ви възстанови сумата.

Като причини от компанията посочват, че според новите изисквания заради Brexit вече е задължително всяка пратка да е съпроводена с набор от документи като фактура за покупката, митническа декларация, сертификат за произход и др., които „невъзможно да набавим, подготвим и окомплектоваме с всяка една пратка, пристигаща на адреса в UK, защото не разполагаме с тази информация.“

Други препятствия са, че в България пратката трябва да мине през митница, митническо бюро или митнически склад и все още не е ясно дали и на кои пратки в България ще се начислява ДДС, което няма нищо общо с митата и таксите от които повечето от пратките са освободени (споразумение за Brexit).

Услугите на GabCo и други подобни спедиторски фирми бяха предпочитани в България заради ниската им цена и директната доставка. 

Още в края на декември Бpитaнcĸитe ĸpaлcĸи пoщи предупредиха, че пpaтĸитe oт Beлиĸoбpитaния зa дъpжaвитe oт EC щe бъдaт oблaгaни c митa oт 1 янyapи 2021 г. Тогава стана ясно, че изпpaщaчитe щe тpябвa дa пoпълвaт митничecĸи дeĸлapaции, cъпътcтвaщи ĸoлeтитe. Това явно затруднява доставките до страните в ЕС. Друга фирма, която доставя пратки до България GGBG обяснява на Facebook страницата си, че „излизането на Обединеното кралство от ЕС е сериозен преход за всички нас“.

При вноса има нови митническите процеси за транспортиране и освобождаване на стока. Както от английска, така и от българска страна. „В зависимост от тежестта на процедурата, ще има фиксирана цена от порядъка на 2.99 лв. - 4.99 лв./кг, която ще включва всички митнически такси и ДДС“, казват от доставчика.

Коментари: 0