Доларът нараства заради обезценката на петрола

Златото и високодоходните валути продължават да падат

Доларът нараства заради обезценката на петрола

Валутни пазари

Според председателя на Фед в Чикаго Чарлс Евънс, солидните икономически фундаменти в САЩ ще подкрепят растежа през 2016 г. до нива от 2.5%. Евънс обаче е на мнение, че сегашния подход на Фед на изчакване е правилната монетарна политика.

Спадът на петрола с над 4% и слаби данни за търговския баланс в Китай доведоха до растеж на щатската валута. Долар/йена вчера напредна след стенограмата на ЯЦБ, според която йената е прекалено волатилна и прекалено силна.

Високодоходните валути продължиха да падат като австралийският долар слезе с 0.8% и затвори под 100-дневната пълзяща средна, която преминава през 0.7338.

Зелените пари преминаха и през 50-дневната пълзяща средна срещу канадския долар на 1.2987. Убедителен пробив на нивата от 1.30 ще насочат двойката към 200-дневната пълзяща средна на 1.3371.

Европейските валути не бяха толкова волатилни и отчетоха минимални загуби срещу зелените пари.

Лихви

Доходността по лихвите вчера отчете умерени загуби. Американските лихви паднаха в рамките на рейнджа от петък заради поевтиняването на петрола. Доходността на 10-годишните книжа слезе с 3 базови пункта до 1.752% при дъно в петък на 1.703%. Движенията при европейските облигации бяха слаби.

Суровини

Златото не беше пожалено и също падна с 2% срещу долара. Среброто продължава да консолидира след 15-месечния връх през миналата седмица. Фондовете затвориха през последните дни значителни дълги позиции в среброто и то е по-малко изложено на опасността от ликвидиране на позиции в сравнение със златото.

Базовите метали се натъкнаха на вълна от продажби при избягването на рискови покупки. Като допълнителен аргумент подействаха данни от Китай показали, че вноса на индустриални метали през април е намалял.

Петролът спадна, тъй като ветровете помогнаха за намаляване на пожарите близо до петролните находища в Албърта, Канада. Влияние оказаха и слабите търговски данни от Китай.

Капиталови пазари

Американските индекси се колебаеха и отчетоха различни резултати. Standard and Poor's затвори с растеж от 0.1%.

Европейските капиталови пазари отчетоха печалби за втори пореден ден.

Коментари: 0