Доларът остава стабилен след силни данни от САЩ

Цената на петрола скочи до най-високи нива след началото на януари

Доларът остава стабилен след силни данни от САЩ
3599 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Силното рали на акциите на Уолстрийт и по-добрите от очакваното данни от САЩ доведоха до голям ръст на долар/йена и преодоляване на нивата от 114. Движението на цената е много трудно да се прогнозира, тъй като през последните три дни се наблюдават слизания и качвания между 112 и 114 при което биват удряни множество стоп ордери. Най-вероятно обаче хедж фондовете ще продават при нивата от 114.

Канадският долар продължава да се възползва от силната подкрепа идваща от петрола и вчера свали щатската валута с 0.86%. Двойката приближава 200-дневната пълзяща средна, която преминава през 1.3285. Пробив на това ниво може да доведе до движение към 1.30. Съпротива е 100-дневната пълзяща средна, която преминава през 1.3661.

През нощта излезе много по-силен резултат от очакваното за БВП на Австралия, който нарасна с 3% вместо с прогнозираните 2.5%. Валутата отново нараства, а съпротива е 200-дневната пълзяща средна при 0.7256, където би трябвало да има известен натиск от разпродажби.

Евро/долар остана почти без промяна на нивата между 1.08 и 1.09. Двойката не беше повлияна от резултата за ISM индекса в произвозводството от САЩ, който излезе 49.5 спрямо предишен от 48.2 и очаквания за сегашния да бъде 48.5.

Лихви

Подобряващите се данни от САЩ допринесоха за увеличението на доходността по американските облигации като тази на 10-годишните книжа скочи с 11 базови пункта (1.8%). Пазарът в момента калкулира шанс от 50% за увеличение на лихвите през септември спрямо 43% предния ден.

В Европа 10-годишните английски облигации нараснаха с 6 базови пункта, а германските и френските напреднаха с 4 базови пункта. Пазарът на облигациите калкулира напоследък много лоши новини и по този начин по-добрите от очакваното данни от САЩ генерираха много разпродажби.

Суровини

Златото се търгуваше вчера без посока, като първо тества съпротивата при 1250 долара, а след това падна обратно до 1227 долара. При движение надолу нивата от 1200 би трябвало да ограничат спада.

Индустриалните метали нараснаха при надеждите за по-добро търсене от Китай при монетарните стимули, чиято цел е да спрат спада и подобрят търсенето. Медта изглежда се опитва да пробие рейнджа от последните три месеца.

Цената на петрола скочи до най-високи нива след началото на януари заради възможността за споразумение при производството. Руският министър на енергетиката заяви, че достатъчно много държави са се съгласили да замразят производството и че финалното решение за такива действия ще бъде взето този месец. От Саудитска Арабия допълниха, че всеки производител трябва да се присъедини към споразумението независимо дали го харесва или не. Движението на цената на петрола също подсказва, че е намерена опорна точка от която се възстановява.

Капиталови пазари

Ден на растеж беше вчера на капиталовите пазари, които получиха подкрепа от положителни данни за американската икономика, скорошното намаление на резервите за банките от Китайската централна банка и очакванията за нови стимули на ЕЦБ. Европейските борсови индекси нараснаха между 1% и 3%. Американските индекси получиха подкрепа от добрите данни за икономиката и растящите цени на петрола и завършиха с покачвания от около 2%.

Подкрепи Economic.bg