Доларът остава стабилен въпреки икономическите данни

Продължават да нарастват шансовете за увеличение на американските лихви през март

Доларът остава стабилен въпреки икономическите данни
Въпреки увеличените потребителски разходи, американската икономика е нараснала с 1.9% през последното тримесечие на 2016 г. при прогнози за повишение от 2.1%. За цялата година растежа е 1.6%, което е най-слабо представяне след 2011 г.

Основният индекс за личните потребителски разходи се увеличи с 1.2%. Отново по-малко от прогнозираното, което беше за нива от 1.3%. Запасите при търговците на едро са спаднали с 0.1%, докато стоките при търговците на дребно са се увеличили с 0.8%. Запасите при търговците на дребно без автомобилите са останали без промяна.

Чикагският индекс за потребителското доверие скочи до 114.8 при прогнози за резултат от 111.0. Това е най-висока стойност след юли 2001 и спрямо резултат през януари от 111.6. Потребителите явно остават оптимисти за пазара на труда при очаквания за увеличение на доходите.

Председателят на Фед в Далас Каплан заяви в интервю, че следващото повишение на лихвите е много близо.

В Австралия икономиката нарсна с повече от очакваното. БВП се увеличи за последното тримесечие на 2016 с 1.1% при очаквания за 1.1%, а за годината с 2.4% при очаквания за повишение от 2.0%.

Доларът се повиши преди изказването на Тръмп пред Конгреса. Доларовият индекс все още се движи във възходяща посока спрямо 100-дневната пълзяща средна. Първа съпротива при него е 102.

Долар/йена отскочи от 100-дневната пълзяща средна на 112 и почти успя да се върне в облака на Ичимоку.

Най-голямо движение имаше при канадския долар. Щатската валута скочи с 1% срещу северния си съсед, пробивайки 200-дневната пълзяща средна и се разположи и над 100-дневната пълзяща средна. Движение се дължеше най-вече на задействането на стоп ордери над 1.3220.

Паундът се намира на важни нива и се опитва да слезе под подкрепата при 100-дневната пълзяща средна за първи път след края на януари. Такъв един пробив отваря възможности за слизане към 1.20.

Продължават да нарастват шансовете за увеличение на американските лихви през март

Доходността по американските облигации слабо нарасна благодарение на увелчените шансове за повишение на лихвите през март след коментарите на представителя на Фед Уилямс.

Спредът между десет годишните френски и германски облигации продължи да намалява заради по-слабите опасения за политически риск свързан с Марин Льо Пен.. Периферните европейски облигации също се възползваха от този факт.

Много ниска волатилност при търговията на петрола

Златото се отдалечи от три и половина месечния връх, но отчете второ поредно месечно увеличение от 3.5% през февруари. Това се дължи на търсенето на сигурност заради безпокойството около Тръмп и европейските избори, както и заради липсата на твърд ангажимент от Фед за увеличение на лихвите. На техническите графики съъпротива е 200-дневната пълзяща средна.

Цената на петрола остана почти без промяна след API доклада за запасите показал увеличение от 2.5 милиона барела през миналата седмица при прогнози за повишение от 2.9 милиона барела. Интересен факт е и че волатилността при двата контракта спадна до най-ниски нива след октомври 2014. Фючърса за фронт месеца при американския лек суров петрол отчете най-малък рейндж на търговия след август 2003.

Предпазливост и спад на Уолстрийт преди обръщението на Тръмп

Трите основни индекса в САЩ вчера спаднаха, докато пазарите бяха в очакване на обръщението на Тръмп към Конгреса. Дау Джоунс свърши с поредицата от 12 дни на растеж, но понижението беше символично.

Европейските пазари обаче отчетоха растеж като начело беше Франция. Индекса CAC 40 скочи с 2.8%

Коментари: 0