Доларът пада срещу останалите валути

Златото се търгува около 1200 долара за тройунция

Доларът пада срещу останалите валути
200 ~ 2 мин. четене

Доларът е в защитни позиции днес, притиснат от спада по доходността на американските облигации. В същото време налице са ограничени сигнали за напредък по избягването на фалита на Гърция. Долар/йена е на 122.68. Десет годишните американски държавни облигации загубиха в петък 8 базови пункта от доходността си при търсене на сигурност породена от гръцката криза.

След месеци на протакане, гръцкия министър председател Алексис Ципрас направи в неделя ново предложение за пакет от реформи към чуждите кредитори, което показва за отстъпки в последната минута с цел постигане на споразумение и Гърция да избегне фалита. Премиерът на Гърция ще се срещне днес сутринта с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателя на ЕЦБ Марио Драги и председателя на МВФ Кристин Лагард преди внимателно следената извънредна среща на европейските лидери в ранния следобед.

Еврото скочи на 1.1389 срещу долара заради новата оферта на Ципрас, която дава искрица надежда на пазарите. И все пак слабото покачване на единната валута показва съмнения дали предложенията на министър-председателя на Гърция ще задоволят исканията за реформи на кредиторите.

Австралийският долар е стабилен благодарение на слабостта на щатската валута и е на 0.7780. Новозеландският долар продължава да е притиснат и е на 0.6920, което не е далеч от пет годишното дъно от миналата седмица на 0.6880. Валутата търпи сериозни разпродажби след нарасналите очаквания за нови намаления на лихвите в Нова Зеландия.

Златото се търгува около 1200 долара за тройунция

Златото се търгува близо до най-високите нива за последните четири седмици. Миналата седмица метала скочи при очакванията, че американските лихви няма да бъдат вдигнати толкова рано колкото се очакваше. Растежът обаче беше ограничен заради сигналите за напредък в разговорите по гръцкия дълг.

Спот цената е 1198 долара за тройунция при връх миналата седмица на 1205.50 долара, който беше най-висок след 26 май. Ралито дойде когато представителите на Федералния резерв заявиха, че повишение на лихвите ще е подходящо само когато има допълнително подобрение на пазара на труда и по-голяма увереност, че инфлацията ще расте.

Не плащащото лихви злато се възползва от рекордно ниските лихви след финансовата криза през 2007/2009 година. По-високи лихви обаче правят разходите за поддържане на метала по-високи.

Златото беше търсено от инвеститори и заради сигурността, която предлага при опасенията за гръцката дългова криза, която може да доведе до фалит и излизане на Атина от еврозоната. Тези покупки обаче може да изчезнат, тъй като гръцкия премиер Алексис Ципрас отправи ново предложение към чуждите кредитори в неделя за пакет от реформи. Офертата е сигнал, че Гърция е готова на отстъпки в последната минута само за да се избегне фалита.

Междувременно стана ясно, че мениджърите на хедж фондове и парични фондове са намалили залозите за среброто до най-ниски нива за последните седем месеца. Позициите в злато също са отчели спад.

Златните резерви на Русия са нараснали до 40.2 милиона тройунции към 1 юни в сравнение с 40.1 милиона тройунции месец по-рано. Съобщението е на Руската централна банка.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg