Доларът с 2,7-годишен връх срещу еврото и йената

Еврото е близо до две годишното дъно

Доларът с 2,7-годишен връх срещу еврото и йената

Еврото е близо до две годишното дъно, което удари вчера, а на пазара все по-малко са участниците, които залагат, че Европейската централна банка ще бъде принудена да инжектира нови стимули, за да съживи икономиката в еврозоната. Въпреки, че днес няма вероятност да бъде обявена програма по количествени поощрения, някои вярват, че ЕЦБ може да постави основите за такова действие в началото на следващата година.

Натискът върху ЕЦБ се запази и след вчерашно изследване показало, че деловата активност в еврозоната е нараснала миналия месец с по-малко от очакваното, което показва, че икономиката е на ръба отново да се свие. Евро/долар е на 1.2306 при спад вчера до 1.2301, което е най-ниска стойност след август 2012. Единната валута категорично пропадна под дъното на рейнджа 1.2360/1.2600 в който се задържа през последните три седмици.

Дилърите са на мнение, че ЕЦБ е длъжна да отговори на вече песимистичните очаквания на пазара или рискува да последва покриване на къси позиции, което според някои анализатори може да отведе еврото над нивата от 1.26.

Долар/йена удари нов седем годишен връх на 119.94 и е все по-близо до психологическите нива от 120. Зелените пари са много добре подкрепени срещу японската валута заради значително по-доброто представяне на американската спрямо японската икономика. Лека подкрепа оказват и прогнозите на японските медии, че водената от министър-председателя Шинзо Абе коалиция може би ще задържи мнозинство от 2/3 в долната камара на парламента след изборите на 14 декември. Абе търси нов мандат, за да продължи с микса от реформи по съживяването на икономиката, хипер монетарни облекчения и правителствени разходи.

Австралийският долар удари ново четири годишно дъно на 0.8382 срещу американския си съименник. Валутата получи подкрепа от по-добрите данни за продажбите на дребно, но покачването беше краткотрайно и последва нов спад.

Златото отстъпва пред силата на долара и преди заседанието на ЕЦБ

Златото не може да нарасне заради силата на долара, но все пак се задържа над нивата от 1200 долара за тройунция. Инвеститорите очакват днес заседанието на Европейската централна банка, за да видят за евентуални стимули, както и утре данните за трудовата заетост в САЩ и дали те ще дадат нова сила на долара. Спот цената днес е 1206 долара за тройунция.

Доларът и вчера се радваше на силни данни, които засилиха оптимизма за най-голямата икономика в света. Частните компании в САЩ са наели през ноември нови служители, докато сектора на услугите отчете силен растеж.

Златото нарасна до едномесечен връх от 1220.99 долара в понеделник след срив в същата сесия до 1142.91 долара. Утрешните данни ще дадат по-добра представа на инвеститорите за американската икономика и ще имат значение за лихвите.  Цената на златото растеж през първите две тримесечия на годината, но пада през втората половина заради очакванията от повишения на лихвите, които дават сила на долара. Търсенето на деноминираното в долари злато има склонност да намалява при сила на зелените пари, тъй като метала става по-скъп за притежателите на други валути, а също и намалява защитата, която предлага.

Златото е под натиск и заради спада на цените на петрола, тъй като предлага защита срещу инфлация, каквато липсва в момента. Някои от последните покачвания са резултат от покриване на къси позиции и това прави внимателни дилърите да не последват нови движения нагоре.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0