Доларът загуби инерцията си

Слабостта на американската валута подкопава и петрола

Доларът загуби инерцията си
3674 ~ 2 мин. четене
Доларът загуби от ускорението и се понижи след 14-годишния връх, докато инвеститорите теглеха печалби преди излизането по-късно днес на данни от САЩ. Доларовият индекс е на 102.96 след като удари във вторник 103.65, което е най-високо ниво след декември 2002. Спадът на зелените пари обаче е ограничен, тъй като Фед сигнализира за повече повишения на лихвите през 2017. Тези оценки отчасти се дължат на очакванията за по-висок икономически растеж при управлението на Тръмп.

Днес пазарите очакват данните за БВП през третото тримесечие, поръчките на дълготрайни стоки за употреба за ноември и седмичните първоначални молби за помощи срещу безработица. Търгуваните обеми обаче са слаби заради коледните празници.

Еврото е на 1.0435 след дъното от 1.0352 във вторник, което е най-ниско ниво след януари 2003. Единната валута обаче може да попадне под натиск, тъй като инвеститорите умуват какво ще е бъдещето на Монте дей Пачи ди Сиена, която е третата по големина италианска банка и е изпаднала в затруднения.

Най-старата банка в света не успя да събере частни средства при последния опит и вече изглежда неизбежна държавната помощ. Новият кабинет на Паоло Джентилони е много вероятно да се събере тази седмица на спешна среща и да реши да инжектира пари в банката, която беше оценена от ЕЦБ като най-слабата сред големите банки. Една държавна помощ обаче може да разруши политическото спокоойствие. Тя също така би подкопала доверието в италианския банков сектор, който е третия в еврозоната по големина на лошите дългове.

Долар/йена е на 117.62  след десет и половина месечния връх от миналата седмица на 118.66.
Австралийския и новозеландския долар са близо до седем месечните дъна заради очакванията за поскъпване на щатския им съименник. Австралийския долар е на 0.7246 след спад до 0.7223, което е най-ниска стойност след началото на юни. Новозеландския долар е близо до седем месечното дъно от вторник на 0.6833.

Слабостта на долара подкрепя петрола

Цената на петрола се повиши по време на азиатската търговия, подкрепена от по-слабия долар и оптимизма, че производителите ще спазват споразумението за по-ниско производство.

Растежа обаче беше ограничен заради неочакваното покачване на запасите в САЩ и намеренията на Либия да увеличи производството през следващите месеци.

Сорта Брент нарасна с 18 цента до 54.64 долара за барел след като вчера завърши със спад от 89 цента. Американският лек суров петрол се повиши с 15 цента до 52.64 долара за барел след загуби вчера от 81 цента.

Спада на долара дава възможност за покупки, тъй като деноминираните в долари активи, какъвто е и петрола, стават по-евтини за притежателите на други валути.
Подкрепи Economic.bg