Долар/йена започна да слиза преди заседанието на ЯЦБ

Базовите метали поскъпнаха, но златото отстъпи позиции

Долар/йена започна да слиза преди заседанието на ЯЦБ
480 ~ 2 мин. четене

Валутни пазари

Валутите предлагащи сигурност продължиха да падат в петък. Еврото, швейцарският франк и най-вече йената се понижиха. Долар/йена достигна 111.91 при задействане на множество стоп ордери. Налице бяха покупки от японски банки при нивата над 109, но пък хедж фондовете използват покачванията за продажби. В краткосрочен план слаба съпротива е 50-дневната пълзяща средна на 111.85, но главна съпротива е 114.20. Основен двигател на двойката е предстоящото на 28 април заседание на Японската централна банка.

Еврото постоянно се натъква на разпродажби в зоната 1.14/1.15 и беше свалено заради слабия резултат на производствения PMI индекс, който отчете най-лош резултат след септември 2009.

Канадският долар се представя добре благодарение на подкрепата, идваща от петрола.

Лихви

Лихвите останаха основно без промяна за деня като доходността по 10- годишните американски облигации се повиши с 2 базови пункта. 

Суровини 

Златото спадна в петък, но от началото на годината се радва на постоянни покупки. Миналата седмица дългите позиции в жълтия метал нараснаха с 2% до най-високи нива след октомври 2012.

Дългите позиции в среброто скочиха с 21% и достигнаха рекордно високи нива. Среброто се представя изключително силно особено когато набере скорост. Ниската ликвидност при него обаче го прави уязвимо на резки корекции.

Базовите метали нараснаха като алуминиума отчете най-голямо седмично повишение за последните 3 години благодарение на оптимизма около Китай. Голдман Сакс остава обаче скептичен за ралито на суровините, тъй като дългосрочните проблеми с излишните капацитети продължават да съществуват.

Петролът удари връх на 44.50 долара за барел и затвори седмицата почти на 44 долара. Подкрепа оказаха съобщенията, че ОПЕК планира извънредна среща през месец май. Друг благоприятен фактор бяха данните от Китай, където вноса през март е вторият най-голям в историята и отчита 7.7 милиона барела или с 21.6% повече на годишна база. Причината за този резултат е най-вече струпването на запаси от правителството.

Капиталови пазари

Американските фондови пазари отвориха с понижение заради европейските индекси и не получиха подкрепа от доклада за PMI индекса в производствения сектор на Стария континент. По-късно през деня рали изтри загубите поне при Дау Джоунс и Стандард енд Пуърс, но Насдак остана със загуби заради разочароващ доклад за печалбите на Майкрософт.Подкрепи Economic.bg