Домусчиев: Българският бизнес има с какво да се похвали

Според председателя на КРИБ икономиката на страната е стабилна въпреки говоренето за наближаваща криза

Домусчиев: Българският бизнес има с какво да се похвали

Имаме с какво да се похвалим. Макар някои да говорят за наближаваща криза, българската икономика работи стабилно и вървим нагоре. Това каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, при представянето на приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), на която той от началото на 2020 г. е ротационен председател.

Домусчиев припомни, че по предварителни данни страната ни е отбелязала 3.6% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2019 г., който дори е надминал предварителните прогнози за 3.1%. Според него тази положителна тенденция се дължи главно на българските работодатели, които са реалният двигател на икономиката в България.

„Направен е и рекордно висок износ през изминалата година. По данни от първите 7-8 месеца на миналата година той е 17 млрд. евро, което показва, че българската икономика работи качествено и конкурентоспособно. Благодаря на реалния бизнес, на членовете на нашите организации, за усилията, които влагат за развитието на икономиката и просперитета на българското общество“, отбеляза още Домусчиев.

Набелязаните от АОБР мерки за тази година са свързани с подобряването на бизнес климата, ускорено решение на проблемите с човешките ресурси и цялостна реформа на енергетиката в България. Сред приоритетите са още ускореното изграждане на електронно управление, битката със сивата икономика, отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с 5% на данъка върху доходите на едноличните търговци, както и присъединяване на България към валутно-обменния механизъм (ERM II), Шенген и ОИСР.

От АОБР ще настояват и за спешни мерки срещу злоупотребата с болнични листове, отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, както и промяна в трудовото и социалното законодателство, за да се ограничи недостигът на работна сила.

По данни на Международния валутен фонд към края на миналата година делът на сивата икономика у нас е 37.8%. „Сивата икономика е заплаха за светлия бизнес“, категоричен е председателят на КРИБ. Според него ефективното противодействие на корупцията е основно в случая, защото именно тя улеснява сивата икономика.

„Особено важно е предприемането на незабавни и ефективни мерки за преустановяването на внасянето и управлението на отпадъци от неопределен вид и произход. Активизирането на Агенция „Митници“, МВР прокуратурата и други отговорни институции е наложително“, категоричен е Домусчиев.

Коментари: 0