Домусчиев: Надявам се президентът да ни подкрепи срещу далавераджиите в енергетиката

Председателят на КРИБ призова Румен Радев да не налага вето върху промените в Закона за енергетиката

Домусчиев: Надявам се президентът да ни подкрепи срещу далавераджиите в енергетиката
1476 ~ 2 мин. четене
Няма да е лесно, но се надявам, че президентът ще се включи на наша страна и заедно да направим такива реформи в енергетиката, които да са от полза и на гражданите, и на бизнеса, а не на далавераджиите. Това каза председателят на Конфедерацията на индустриалния капитал в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Той коментира вчерашната декларация на четирите национално представени работодателски организации до президента Румен Радев, с която го призоваха да не налага вето върху последните промени в Закона за енергетиката и да пусне бързо законопроекта за обнародване в Държавен вестник.

„Надявам се, че президентът ще се вслуша в разумния глас на българския бизнес, който се противопоставя твърдо на далаверите в енергетиката. Също така се надявам, че президентът ще се съобрази с промените, посочени в доклада на Световната банка, който е възложен от Министерството на енергетиката. Това е една много добра стъпка за осъществяване на цялостна реформа в сектор „Енергетика“. И затова е важно час по-скоро тези промени да влязат в сила”, коментира Домусчиев пред блиц.

Той коментира, че опасенията на работодателските организации са сериозни. „Ние от КРИБ, чрез нашите членове, произвеждаме ¾ от брутния вътрешен продукт (БВП) в България. Срещу нас стоят силни лобита и интереси в енергетиката. Енергийната мафия няма интерес да има реформи и промени и ние имаме информация, че определени лобита ще опитат да заблудят президента и да спрат промените в Закона за енергетика. Аз силно се надявам, че президентът Радев и неговият екип ще защитят интересите на българските граждани и бизнес и час по-скоро ще дадат възможност тези промени да влязат в сила”, каза още председателят на КРИБ.

Домусчиев припомни, че всички политически сили, представени в българския парламент, подкрепиха голяма част от новите текстовете на закона. „Но имаше такива параграфи, в които ясно си проличаха лобистките интереси на енергийната мафия. Един от тези параграфи, по който някои депутати скачаха, беше този, с който се оряза възможността централи като ТЕЦ „Варна“ и ТЕЦ „Бобов дол“ да влязат на регулирания пазар с цени два пъти и повече над пазарните. Това е недопустимо и щеше да доведе до над 20% увеличение в цената на тока за гражданите”, коментира той.

Другият пример, който даде председателят на КРИБ, е параграфът, който „лобитата се опитваха да прокарват чрез определени депутати и с този параграф те се опитваха да върнат преференциалните цени на голяма група ВЕИ-та, които бяха орязани от такива при предишни поправки на закона заради това, че за строителството на тези централи те са получили субсидии от ЕС”.

„В тази връзка в подкрепа на това, че те не трябва повторно да бъдат финансирани, има решение на Конституционния съд. Не може два пъти да бъркаш в кацата с меда. Но тези лобита с цялото си безсрамие бяха на ръба да прокарат такъв параграф и съм сигурен, че те също ще са в основата да се търси вето от страна на президента и да се бламират поправките в закона за енергетиката”, казва още Домусчиев.
Коментари: 0