Дончев: Не управляваме на инат, не мислим за оставка

Вицепремиерът е категоричен, че правителството може да работи спокойни при многохилядни протести

Дончев: Не управляваме на инат, не мислим за оставка

Снимка: МС

2987 ~ 2 мин. четене

Не мислим за оставка. Макар че е много по-изгодно да отидем на избори. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Nova, коментирайки мащабните протести срещу правителството, които вече излязоха извън пределите на София и се пренесоха и в другите големи градове в страната. Според него има разлика между ситуацията сега и по време на правителството на Пламен Орешарски, въпреки че протестите изглеждат идентични сега и тогава.

„Не сме в ситуацията на Орешарски. Тогава ние бяхме първа политическа сила, а те формираха правителство от отломки. Тогава управляваха на инат. Едно правителство не може да управлява на инат. При нас не е такава ситуацията“, смята Дончев.

Според него няма проблем правителството да работи нормално и докато под прозорците на властта има десетки хиляди хора. „Последните дни се доказа, че може“, категоричен е вицепремиерът.

Според него ГЕРБ само губи от това, което се случва, но въпреки това правителството няма да подава оставка и ще работи за страната. „Имаме типичен сблъсък между партийния и държавния интерес. Партийният е да идем на избори, но държавният интерес е в друга посока“, категоричен е Дончев.

Той не очаква ГЕРБ да загуби депутати, ако продължи тази ситуация.

Дончев определи свикания контрапротест на ГЕРБ в първия тен на антиправителствените демонстрации „странен жанр“. „Организирането на протест в подкрепа на действащо правителство е странен жанр, но имаше конкретен повод – чакалнята на еврозоната. Има енергия за подкрепа и трябваше да и се даде ход“, каза той.

„Тази коалиция е единствената възможна конфигурация в този парламент. Не виждам друг възможен формат“, смята Дончев.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg