Дончев пак ще внася Плана за възстановяване в парламента

Правителството в оставка официално одобри документа и разпореди на вицепремиера да го входира в деловодството

Дончев пак ще внася Плана за възстановяване в парламента

Снимка: БТА

460 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Правителството в оставка официално одобри Националния план за възстановяване и устойчивост и упълномощи вицепремиера в оставка Томислав Дончев да го внесе в парламента за гласуване от депутатите.

Национален план за възстановяване

Припомняме, че настоящите управляващи отказваха да изпратят Плана в Брюксел, но тази седмица смениха позицията си и премиерът в оставка Бойко Борисов заяви по време на живо включване във Facebook, че документът ще бъде изпратен. Впоследствие Дончев поясни, че след одобрението на парламента Планът ще бъде изпратен за предварителна оценка – стъпка, която е препоръчана от Европейската комисия, но не е задължителна.

Всъщност документът вече бе внесен веднъж в парламента като отговор на критиките от новите парламентарни групи, че последната му версия не е показвана. Това обаче стана след лично разпореждане на премиера в оставка Бойко Борисов, а не след решение на Министерския съвет. Той дори бе разгледан в Комисията по бюджет и финанси и депутатите настояват да бъде изпратен в Еврокомисията, за да не закъснеят средствата за България.

Сега Комисията и депутатите ще трябва отново да го гледат, тъй като вероятно той е променен спрямо внесения вариант в деловодството на Народното събрание на 15 април. 

Припомняме, че с Плана за възстановяване България кандидатства за достъп до безвъзмездни средства от 12 млрд. лв., но без да се възползва от опцията за нисколихвени заемни средства, защото според Дончев по този начин икономиката може да прегрее от твърде голям прилив на средства.

Коментари: 0