Дончев: Заради теча в НАП трябва да се затегне режимът за отпускане на бързи кредити

При изтичане на ЕГН в комбинация с други лични данни може да се стигне до неприятни ситуации, посочи той

Дончев: Заради теча в НАП трябва да се затегне режимът за отпускане на бързи кредити

Снимка: Economic.bg

3320 ~ 1 мин. четене

Заради изтичането на данни от НАП в момента текат обсъждания дали да не се предприеме затягане на някои режими, включително по отпускането на бързи кредити. Това каза днес във Варна вицепремиерът Томислав Дончев, който поздрави участниците в научна конференция, посветена на 140-а годишнина на Военноморските сили.

Теч на данни от НАП

По думите му анализите на специалистите сочат, че хакването на данъчната агенция няма потенциал за създаване на кой знае какви проблеми, тъй като "ЕГН-та до преди няколко години бяха общодостъпна информация". "В комбинация с други лични данни обаче може да се стигне до неприятни ситуации, посочи Дончев", цитиран от БТА.

Вицепремиерът допълни, че проектът за построяване на нови патрулни кораби за ВМС е във финалната си фаза и изрази надежда, че до края на тази година може да бъде избран изпълнителят и да бъде подписан договор. Той каза още, че е разговарял с кмета на Варна Иван Портних за възможностите в града да се реализират проекти в сферата на образователната и научната инфраструктура. Идеята е да бъде изграден кампус с образователен център, който да обединява няколко учебни заведения. Дончев посочи, че необходимата инвестиция ще надхвърли 10 милиона лева, като се има предвид, че трябва да бъде построена нова сграда на Математическата гимназия.

Предстоят мащабни инвестиции в научната инфраструктура - лаборатории, центрове за върхови постижения, паркове, инкубатори, допълни вицепремиерът. И уточни, че Варна има потенциал, но е нужно университетите в града да работят заедно.

Подкрепи Economic.bg