4 изкуствени острова ще бъдат изградени край Варна

Планът предвижда и атракцион за лодкостоянки

4 изкуствени острова ще бъдат изградени край Варна

Снимка: Economic.bg/Архив

4478 ~ 1 мин. четене
Четири изкуствени острова ще бъдат изградени на територията на курорта "Св. Св. Константин и Елена" и по пътя за "Златни пясъци", съобщи областният управител Стоян Пасев, цитиран от Kmeta.bg. Основното предназначение за това е брегоукрепване.

Планът предвижда и атракцион за лодкостоянки за развитието на този тип туризъм, тъй като по думите на Пасев единственото регистрирано законно пристанище от подобен тип по Северното Черноморие е в Балчик. Във Варна ще бъде това на "Карантината", на което Община Варна вече направи първа копка.

"Последните две години имаме оплаквания от концесионерите на плажове, че пясъкът намалява с всяка година със стотици квадрати. Дали се дължи на буната, която направиха в Румъния, или на други природни дадености, не мога да кажа, но идеята е да се завземе територията от морето, а не да предадем сушата на морето", обясни Пасев.

Общият устройствен план вече е приет и тепърва ще се разработва план за изграждане и какви материали ще са необходими за това.

Възможността за строителство на острови в акваторията на Черно море беше дадена през 2013 г., когато депутатите промениха Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Законът позволява изграждането да стане чрез възлагане на концесия за строителство на морски плаж.
Подкрепи Economic.bg