Допълнителни 30 млн. лв. отиват за спешната помощ и психиатрите

Правителството одобри предоставянето на средствата на днешното си заседание

Допълнителни 30 млн. лв. отиват за спешната помощ и психиатрите

Снимка: Economic.bg/ Архив

396 ~ 1 мин. четене
Правителството отпуска допълнително 30 млн. лв. за общинските болници и за лечебни заведения, оказващи психиатрична и спешна помощ. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание.

Средствата целят осигуряването на равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите, посредством общинските и държавни лечебни заведения, включително и тези в труднодостъпни, отдалечени райони.

Одобрените допълнителни средства са по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. От тях 18 млн. лв. са предназначени за общинските лечебни заведения, включително за 71 лечебни заведения в труднодостъпни, отдалечени райони на страната, разпределени на база брой обслужвано население и брои преминали болни през предходната година.

За лечебни заведения, оказващи психиатрична помощ, се отпускат 2 млн. лв., разпределени за 12 Центрове за психично здраве и психиатрични отделения към държавни и общински болници на база проведен леглоден лечение. За лечебни заведения за оказване на спешна помощ са предвидени останалите 10 млн. лв. - за 41 болници, вкл. 26 областни болници, разпределени на база брой преминали болни, нехоспитализирани в същото лечебно заведение.

С предоставянето на допълнителните средства ще се осигури равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите, вкл. и в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната и ще се даде възможност на общинските и държавни лечебни заведения да осъществяват медицинска дейност в съответствие с потребностите на населението и съобразно правилата за добра медицинска практика. Ще се подпомогне и осъществяването на дейността и достигането на определени нива на заплащане на персонала, осъществяващ медицинските дейности.
Подкрепи Economic.bg