Досега кризата е ударила 68 средни и големи фирми

Това показва проучване на КНСБ, според което производството на авточасти е сред най-тежко засегнатите сектори.

Досега кризата е ударила 68 средни и големи фирми

Снимка: КНСБ

1280 ~ 2 мин. четене

Засегнатите средни и големи предприятия от кризата до момента са 68, като в тях има над 38 570 служители. Това показва проучване на КНСБ към 2 април, проведено с помощта на регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите.

От данните на синдикатите става ясно, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 24% прибягват към неплатен отпуск, а в 12% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения.

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и култура. Те се основно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следван от Бургас и областта, Русе и Габрово.

Оказва се, че производтсвото на авточасти е сред най-тежко засегнатите сектори. Пример за това е компанията „Язаки“, която има заводи в Димитровград, Сливен и Ямбол. Тя не успя дори да изпълни задължителните изисквания за безопасни условия на труд на работниците. Това доведе до протести от тяхна страна, че са подложени на риск от разпространение на коронавирус. Преди дни стана ясно, че заводите на компанията в Димитровград и Сливен спират да работят, а в Ямбол се продължава дейност при понижен капацитет. В Сливен 400 работници са в платен отпуск.

Най-голям ръст на регистрираните безработни има в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора, става ясно от информация на регионалните структури на КНСБ, които са разговаряли с бюрата на  Агенцията по заетостта в съответните области.

В Дирекция „Бюро по труда“ Велико Търново например се наблюдава ръст на регистрираните безработни лица от обявяване на извънредното положение насам. При средно 10-15 души, регистрирани дневно преди 13 март, към момента вследствие на мерките, предприети в борбата срещу коронавируса, регистрираните лица дневно са между 40 и 50. Драстичното увеличение идва и от това, че много хора се завръщат от чужбина и се регистрират като безработни.

В периода 23-27 март в Бюрото по труда в Силистра са се регистрирали 128 безработни, като в това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина. През същия период работа на първичния пазар са започнали 24 безработни. От регистрираните безработни в този период най-голям дял са били заети в икономическа дейност „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 28.9%, „Строителство“ – 13.28%, „Търговия“ – 10.9% и „Преработваща промишленост“ – 6.25%. 

Общият брой на регистрираните в безработни в Силистра е 2585 към 27 март 2020 г., което е с 58 души повече (или 2.3% ръст) в сравнение с февруари, когато е бил 2527, уточняват от КНСБ.

В Стара Загора през миналата седмица има регистрирани среднодневно около 70 души, като има и много такива, които се водят трайно безработни. В Плевен също има ръст на регистрираните безработни лица, като отново най-засегнати са секторите „Търговия“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Подкрепи Economic.bg