„Досиетата Пандора“: Пеевски има три недекларирани офшорни фирми

Той е собственик на една от тях, когато бе избран за директор на ДАНС с гласовете на ДПС и БСП

„Досиетата Пандора“: Пеевски има три недекларирани офшорни фирми

Снимка: Красимир Свраков

3845 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Досиетата Пандора

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, който преди месеци бе санкциониран по американския закон за корупция „Магнитски“, е собственик на три офшорни фирми, които не е обявил в имуществените си декларации като народен представител. Това съобщава сайтът bird.bg, който е партньор на журналистическия консорциум ICIJ, изсветлил скритата собственост на над 330 политици по цял свят. Мащабното и задълбочено разследване е под името „Досиетата Пандора“.

От документите става ясно, че на 19 ноември 2013 г. филиалът на офшорния доставчик на правни услуги Trident Trust в Швейцария възлага на свой служител да оформи смяната на собствеността на фирмата Felina Trade & Investment Inc. Тя е регистрирана в Британските вирджинските острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG.

Документите за смяната на собствеността са изпратени като прикачени файлове във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се разбира, че на 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 хил. долара на Felina е прехвърлен от Lassandra Corporation, регистрирана на Британските вирджински острови, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A.

Повечето директори на въпросните фирми са неизвестни граждани на Британските вирджински острови и Панама. В един от документите, с които се потвърждава смяната на собствеността, като директор на Felina е посочен Делян Пеевски.

По това време той е депутат от ДПС в 42-рото Народно събрание и е избран за директор на ДАНС. Той зае длъжността за едва броени часове заради масовите протести, които бяха предизвикани от неговото назначение. Недоволството в крайна сметка доведе до падането на правителството "Орешарски", в което коалиционни партньори бяха ДПС и БСП, а "Атака" ги подкрепяше при гласуванията.

„Досиетата Пандора“ сочат, че Пеевски не е декларирал и дялове в размер на 100 хил. долара във фирмата Verum International Limited. Тя е регистрирана на Сейшелите през 2016 г. и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски. На 1 юли 2018 г., докато е депутат в 44-тото Народно събрание, Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, собственост на IGWT и едновременно с това ги прехвърля на адв. Александър Ангелов. Verum International Limited е заличена окончателно през май 2019 г. след инструкции от Ангелов.

В нито една от декларациите на Пеевски от 2016 до 2019 г. няма следа от Verum или IGWT Limited.

По информация на Bird Пеевски има профил в международния консорциум ICIJ, в който се посочва, че той е олигарх, бивш депутат и медиен магнат, санкциониран от САЩ за корупция. Цитирано е разследването на "Биволъ", според което Пеевски е считан за видимия символ и въплъщението на „Дълбоката държава“ в България, като фронтмен на бивши офицери и агенти от ДС, близки до партиите ДПС и БСП, които управляват задкулисно и контролират огромни активи.

Подкрепи Economic.bg