Newsweek съобщава за 1.5 млрд. хакнати акаунта във Facebook

Данните на потребителите са пуснати за продажба в хакерски форум, като се предлагат на парче

Newsweek съобщава за 1.5 млрд. хакнати акаунта във Facebook

Снимка: Twenty20

9472 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Лична информация за приблизително 1.5 млрд. потребители на Facebook по света е била пусната за продажба след неотдавнашен теч, съобщава Newsweek. Изданието цитира член на известен форум за хакери, който е обявил в края на септември, че притежава информацията и е предложил да я продаде на парчета на други хора във форума.

Специализираният в защита на личните данни сайт Privacy Affairs съобщава, че потребител на съответния форум е получил оферта за 5000 долара, срещу които ще получи данните на 1 млн. потребители. А вътре има: име на акаунта, имейл адрес, местоположение, пол, телефонен номер и потребителски идентификатор.

От предоставените мостри на откраднатите бази данни може да се каже, че са автентични, според Privacy Affairs. Сайтът също така е проверил информацията спрямо предишни изтичания и е установил, че предполагаемата информация е от нов теч, а не препродаване на стари данни.

Хакерът твърди, че е отговорен за операция за извличане на данни отпреди четири години, като тогава са засегнати 18 000 акаунта.

Няколко потребители във форума обаче съобщиха, че не са получили нищо, след като са изпратили пари до публикувалия офертата. Това може да означава, че предполагаемото изтичане всъщност е измама или че предполагаемият притежател на данните просто закъснява с изпращането.

Newsweek е потърсил за коментар Facebook по тази история за потвърждение на достоверността на изтичането.

Ако информацията действително е получена чрез скрепер за данни, тогава вероятно акаунтите на потребителите не са компрометирани а е взета само публичната информация. Възможно е също така данните да са придобити чрез маркетингови операции и да се използват за насочване на определени реклами към засегнатите потребители, уточняват от Newsweek.

Подкрепи Economic.bg