Довършването на детската болница ще струва с 60% повече от построяването на нова

Сега съществуващата недостроена сграда е незаконна и трябва да се събори, смятат от Камарата на архитектите

Арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България:

Довършването на детската болница ще струва с 60% повече от построяването на нова
5052 ~ 3 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Арх. Петкана Бакалова има над 20 години професионален опит. Притежава магистърска степен по архитектура от Висшия институт за архитектура и строителство. Има опит като ръководител на проекти, финансирани от фондовете на ЕС, един от които е награден от Европейската комисия в България. Разработва инвестиционни проекти за публична инфраструктура и за едни от най-значимите паметници на културата в България от различни епохи. През май 2016 г. е избрана за зам.-председател на КАБ с ресор „Нормативна уредба“.

Национална детска болница

- Камарата на архитектите в България е против обществената поръчка за изграждане на новата Национална детска болница чрез реконструкция на стари корпуси на Александровска. Защо според Вас това е недопустимо?

- Националната детска болница има всички пороци, които разкрихме в доклада си, свързан с обществените поръчки, които се провеждат при сградното проектиране. Специално тази поръчка илюстрира всички лоши практики. Нека да започнем от самото задание за проекта, което на практика липсва. Зададено е само колко на брой легла трябва да има в сградата и колко души да работят в нея. Самите лекари твърдят, че то не е пълно. Не е записано, че в тази болница трябва да има ортопедия, а защо е така, никой не може да даде отговор. Има пропуски, които са по отношение на функционирането на болницата.

Второ, няма никакви изисквания за обезпечаването на инженерната инфраструктура. Тази болница би трябвало да има връзка с минимум два магистрални водопровода в случай на авария с водата. Една частна болница, която наскоро построихме, има четири независими източника на ток, а за изграждането на детската болница няма такова изискване.

- Това може да доведе до много сериозни последствия за лекуващите се, ако спре тока и няма алтернативен източник?

- Освен всичко това сградата няма изискване за енергиен клас. Това означава, че тя може харчи 200 000 киловатчаса ток, вместо 100 000. И така всички пари, с които разполага болницата, ще отиват за плащане на битови сметки, вместо с тях да се лекуват децата и да се плащат заплати на лекарите.

Проблемите и пропуските не свършват до тук. Общо 14 асансьора са предвидени за тази сграда – 7 пътнически и 7 за лежащо болни, тоест товарни. А в наредбата за проектиране на здравни заведения над 2 етажа е записано, че трябва да има поне един авариен асансьор. Всички асансьори в случай на авария, земетресение или друго бедствено положение, слизат на първия етаж и блокират. За разлика от тях аварийните не са проектирани така и могат да работят. И условието за такъв вид асансьор не е поставено.

Да не говорим за пожарната безопасност – там пък изобщо нищо не е споменато.

- Реконструкцията по-евтина ли е от напълно ново изграждане на една сграда?

- Ние в България нямаме такава статистика, но разгледахме статистиките на Германия и Франция за такъв тип сгради. Анализът показа, че реконструкцията е по-скъпа с минимум 60%, отколкото изграждането на нова сграда. В дискусията, която проведохме с лекарите, включихме арх. Емануил Марков, който е правил няколко големи болници във Франция и Испания. Той ни даде следния пример: „Реконструирахме едното крило на една болница и изградихме другото изцяло наново. Оказа се, че реконструкцията ни излезе с 60% по-скъпа на квадратен метър от изграждането на абсолютно ново крило“?

- Вие, от Камарата на архитектите в България, подадохте няколко жалби срещу изграждането на Националната детска болница. Първо в Комисията за защита на конкуренцията, а после и във Върховния административен съд. И двете жалби обаче бяха отхвърлени. Това означава ли на практика, че институциите не виждат нищо нередно в този проект?

- Нито Комисията за защита на конкуренцията, нито Върховния административен съд разгледаха жалбите по същество. Трябва да се намери друг терен. Детските болници трябва да са построени в паркова среда, а тук няма такава. Самият избор на терен е много сложен процес.

След като вече минахме през ВАС, сега сезираме прокуратурата и Държавната финансова инспекция, защото сградата е незаконна. В общия устройствен план този строеж е предвиден за събаряне. Затова призоваваме към политическо решение. Както каза една майка: „Националната детска болница не е социална политика, а инвестиция в бъдещето“.

Коментари: 0