Dow Jones избегна най-дългата си губеща серия от 40 години

С най-силно представяне в състава на индекса се отчетоха енергийните компании

Dow Jones избегна най-дългата си губеща серия от 40 години

Снимка: Freeimages

След като щатските индекси бяха подложени под огромно напрежение по време на търговията в разгара на седмицата, в петък борсите успяха да изплуват на зелена територия. С успешния край на петъчната сесия, Dow Jones успя да избегне най-дългата си серия от дни на загуби от 40 години насам, ограничавайки ги до осем поредни. Индексът на сините чипове нарасна със 119 пункта или половин процент, което беше прието като сигнал, че пазарните участници се опитват да се отърсят от тежащото напрежение покрай търговския конфликт между САЩ и Китай.

С най-силно представяне в състава на индекса се отчетоха енергийните компании, като акциите на Chevron и Exxon Mobil поскъпнаха с по 2%. Широкият измерител S&P500 напредна с 0.2%, а секторите на суровините, телекомуникациите и индустрията бяха най-силно представилите се. Единствено технологичният NASDAQ завърши деня на червено с понижение от 0.3%, главно поради колебливото представяне на гигантите в сектора.

На европейските пазари водещите индекси приключиха деня със значителни повишения, подкрепени от решението на страните износителки на петрол да увеличат добива на суровината с 1 млн. барела на ден. Новината тласна цената на нефта в положителна посока, което беше последвано и от силното представяне на енергийните компании. Британският FTSE поведе печелившите с ръст от 1.67%, следван от френския САС с неговите 1.34% и паневропейския Stoxx600 с 1.09%. Със своите 0.54% ръст, немският DAX изостана от останалите индекси, поради заплахите на президента Тръмп да наложи мита върху вноса на европейски коли в САЩ.

Решението на ОРЕС беше добре приветствано на пазарите за суровини – петролът записа най-голям дневен ръст от ноември 2016 година насам. Щатският суров нефт поскъпна с над 5% до $69.26 за барел, а европейският сорт Брент приключи деня с ръст от 3.5% до цена от $75.79 за барел.

Търговски отношения – САЩ и Китай

И през настоящата седмица е силно вероятно настроенията на световните финансови пазари да бъдат продиктувани от развитието на търговския конфликт между САЩ и Китай. След като президентът Доналд Тръмп поиска от Американския търговски представител да представи списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, на които да бъдат наложени допълнителни мита от 10%, пазарите са в очакване на ответната реакция от Пекин. В петък стана ясно, че представители от Белия дом са изразили желание да започнат отново преговорите с цел да се избегне търговска война, преди влизането в сила на санкциите на 6-ти юли.

Инструмент на фокус - Exxon Mobil Corp.

Акцията на американската енергийна компания отбеляза силен ръст в последния ден от седмицата, като положителният гап, с който отвори търговската сесия, допринесе за пробива на 200-периодната подвижна средна. Междувременно индикаторът стохастик образува възходящо пресичане, с което е на път да напусне зоната на препродаден пазар, което може да бъде прието като силен бичи сигнал. Възможно е да станем свидетели на тест на гапа, като ниво от $80 ще бъде удачно за покупка на акцията с цел достигане до нов локален максимум от $85.

EUR/USD

На 8-часовата графика на най-търгуваната валутна двойка може да забележим как ниво от 1.1500 бива неколкократно тествано, формирайки силна зона на подкрепа. След последното отскачане, EUR/USD достига до нивото на 50-периодната подвижна средна, която може да видим, че оказва съпротива в движението на цената. При неин нов неуспешен пробив, вход в къса позиция ще бъде оправдан, а печалбите е желателно да бъдат прибрани преди нов тест на 1.1500.

Oil US

Решението на ОРЕС и останалите основни страни износителки на петрол да увеличат добива на суровината от края на изминалата седмица даде силен импулс на черното злато и цените на лекия суров сорт скочиха с над 5%, с което беше пробита 50-дневната ЕМА. Индикаторът на относителната силна показва категорично възходящо движение с потенциал за продължение. Очакваме след леко колебание около психологическите $70 за барел, щатският петрол да продължи възхода си, като средносрочната цел е цена от $75.

Dow Jones

С положителните резултати от петъчната търговска сесия Dow Jones успя да прекъсне негативната си серия от осем поредни дни на загуби, които доведоха и до пробив на 50-дневната подвижна средна. Въпреки успешния завършек на седмицата, е добре да се отбележи, че индексът все още не е достигнал нивото, на което се очаква да получи подкрепа от пазара. Неуспешен тест на границата от 24 250 пункта в комбинация с възходящо пресичане на индикатора стохастик ще може да бъде прието като сигнал за край на низходящата вълна и вход в дълга позиция.

...

...

Коментари: 0