Dow Jones и S&P 500 се сринаха заради петролната война

Шокът на фондовата борса спря търговията на Wall Street за първи път от финансовата криза насам

Dow Jones и S&P 500 се сринаха заради петролната война

Снимка: БТА

2924 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Индустриалният индекс Dow Jones се срина в началото на търговията на щатските фондови борси в понеделник с 2 000 пункта, а индексът S&P 500 падна със 7%, което доведе до спиране на търговията на Wall Street веднага след отварянето на пазара. 15-минутната пауза стана факт за първи път след финансовата криза през 2008-2009 г.

След като търговията бе подновена, Dow Jones възвърна част от загубите и към 16:20 ч. отчита спад  с 1 346 пункта (5.21%) до 24 517 пункта. По същото време индексът  S&P 500 отчита понижение със 157 пункта (5.29%) до 2 814 пункта.

Резките понижения, последвани от седмица на спадове и покачвания, свалиха 2.5% от стойността на S&P 500 за последните четири дни търговия. Въпреки че сривът в стойността на S&P 500 в понеделник е огромен, засега той не се нарежда до 20-те най-лоши дни в историята на индекса.

Инвеститорите продължават да търсят безопасни активи на фона на опасенията, че коронавирусът ще разруши глобалните вериги за доставки и ще вкара икономиките по света в рецесия. Доходността на 10-годишните щатски облигации пък за първи път в историята си падна под 0.5%, докато лихвите по 30-годишните облигации достигнаха 1%.

Саудитска Арабия намали официалните продажни цени на петрола за април, внезапен ход спрямо предишните опити за подкрепа на петролния пазар, тъй като коронавирусът затруднява глобалното търсене. Стъпката бе направена, след като преговорите между членовете на ОПЕК+ се провалиха в петък, което накара някои стратези да прогнозират, че цените на петрола ще паднат до 20 долара за барел тази година.

„Петролът се превърна в по-голям проблем за пазарите от коронавируса“, заяви в неделя Адам Крисафули, основател на Vital Knowledge. В понеделник сутринта европейският петрол от сорт Брент се понижи с 30%, а към 16:05 ч. българско време част от загубите бяха възвърнати и сривът бе от 20.12% до цена от 36.14 долара за барел. Лекият суров американски петрол достига цена от 33.34 долара за барел, което е спад с 19.40%.

Акциите на банковите институции също се понижават, тъй като по-ниската доходност оказва натиск върху техните маржове, докато петролният срив може да доведе до неизпълнение на задълженията на енергийните компании. Към 16:05 ч. акциите на JP Morgan паднаха с повече от 9.5%.

Златото – т.нар. „активно убежище“ – пресече прага от 1 700 долара за унция в понеделник, с което достигна най-високото си ниво от декември 2012 г. Междувременно цените на медта достигнаха над тригодишно дъно от 2.46 долара. Медта се разглежда като барометър на широкото икономическо търсене предвид неговите приложения в електрическото оборудване и производството.

През миналата седмица Фед обяви извънредно намаляване на лихвения процент за борба с икономическото въздействие от вируса – първият такъв ход от финансовата криза. Президентът Доналд Тръмп в петък подписа документ за отпускане на 8.3 млрд. долара за подпомагане на медицинските изследвания.

Търговците очакват централната банка да намали лихвените проценти с три четвърти процентни пункта на предстоящата си среща през март. Шансовете за намаление с пълен процент за този месец бяха 29.2%, според CME проследяващия FedWatch.

Към неделя глобалните случаи на инфекцията са се увеличили до над 109 хил. броя с най-малко 3 801 смъртни случая по целия свят. Ситуацията се влошава и в САЩ, като Ню Йорк, Калифорния и Орегон обявяват извънредно положение.

Коментари: 0