ДПС няма да подкрепи новата конституция на ГЕРБ

Предложението на управляващата партия е „удар срещу демокрацията“ и „отрича общочовешките ценности“

ДПС няма да подкрепи новата конституция на ГЕРБ

Снимка: Красимир Свраков

ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание. Това обяви председателят на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ на брифинг.

„Водени от основните принципи в устава и мотивите на ДПС, изготвеният проект е поредният удар срещу демокрацията, а проектът се отрича от общочовешките ценности. Новата конституция отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип. Не отговаря за заявеното искане за рестарт на системата“, каза Карадайъ.

Позицията на ДПС е, че новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор, едва след сериозни дебат, в спокойно, нормално и креативно политическо време. „Трябва да се чуе мнението на обществото, академичните и експертните среди, разумно, отговорно  достойно“, каза председателят на партията.

Според партията нова конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъчни и да бъдат насочени към постиган е на върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности. „Да доближат българския конституционен модел към най-добрите европейски образци“, каза Карадайъ.

Коментари: 0