Фалитът на Thomas Cook ще струва 100 млн. лв. на българския туризъм

Само хотелите могат да загубят 36 млн. лв. заради отменените резервации на чужденци

Румен Драганов:

Фалитът на Thomas Cook ще струва 100 млн. лв. на българския туризъм
Сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на британския туроператор Thomas Cook. Това заяви пред БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка в туризма.

„Щетата за българските хотелиери е от порядъка на 36 млн. евро. Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм“, коментира Драганов и добави, че такова нещо не се е случвало в историята на туризма. Той обяснява, че в тази сума влизат загубите, които туристическият сектор ще претърпи от това, че няма да пристигнат туристи до 8 октомври, когато беше планирана програмата на Thomas Cook, също така са отменени всички полети, отпаднали са резервациите по зимната програма, отпадат договорите, сключени за следващия летен сезон 2020 г.

Вчера най-старата туристическа фирма в света – Thomas Cook, обяви фалит. Британската компания е създадена през 1841 г. и е една от най-известните в целия свят. С прекратяването на дейността си, фирмата оставя стотици хиляди клиенти някъде по света. Според данни на Министерството на туризма в България в момента има 2500 туристи, които са пристигнали през компанията.

"Получихме информация от британския орган по гражданско въздухоплаване, че всички 6000 хотела ще получат своите плащания, като попълнят формуляр от британското посолство. Този фалит ще създаде доста сериозни затруднения по отношение на плановете за сезон 2020 г. и най-вече по отношение на дъщерните компании на Thomas Cook", отбеляза министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в неделя като допълни, че туристическото министерство тепърва ще изчислява вредите от фалита на компанията. Между 30-50% от летните полети от Великобритания до българското Черноморие се изпълняват от едноименната авиокомпания.
Коментари: 0