Древен вирус спи в човешкото ДНК

Има вероятност той да се активизира

Древен вирус спи в човешкото ДНК
4829 ~ 1 мин. четене

Човешката ДНК носи в себе си древен вирус и има възможност да се активизира в даден момент, споделят Daily Express, позовавайки се на резултати от изследвания на Американската академия на науките.

Оказва се, че според откритието, нашата ДНК е по-малко човешка, отколкото е било смятано до сега. Учените обясняват, че около осем процента от това, което хората смятат за своя ДНК е в действителност вирусна. 19 нови ДНК участъка в човешкия геном, оставени от вируси, които са заразявали предците на човека преди хиляди години, са били открити от авторите на изследване от университета "Тъфтс" и университета на Мичиган.

 В един от участъците е открита кодирана, непокътната, пълна генетична рецепта на цял вирус. Той се забелязва при 50 от о25000 изследвани души по света.  Дали той е способен или неспособен да "възкръсне", остава неясно. Предишни проучвания върху древната вирусна ДНК обаче са показали, че тя е в състояние да влияе върху заболяванията при съвременните хора, съобщава Нова ТВ.

 "Новооткритият вирусен код изглежда способен да възпроизведе инфекциозен вирус. Ако това е истина, ще бъде много вълнуващо да изследваме вирусна епидемия, случила се преди много време", казва ръководителят на изследователския екип Джон Кофин. Следващата цел на специалистите е да установят дали откритият от тях код, наречен Xq21, може да стане напълно функционален в бъдещите поколения.

Подкрепи Economic.bg