Дубай издигна първата офис сграда на 3D принтер

Сградата е изработена само за 17 дни

Дубай издигна първата офис сграда на 3D принтер
4028 ~ 2 мин. четене
Първата сграда, сътворена от 3D принтер, отвори преди дни в Дубай. "Тя не е просто съоръжение, а напълно функционален офис", обяви министърът на държавната администрация на ОАЕ Мохамед Ал-Гергави. По думите му, технологията за триизмерно отпечатване може да съкрати времето за строителство с 50-70%, а разходите за труд - с 50-80%.

За създаването на офисите е използвана специална смес от цимент, а тестовете за надеждност са проведени във Великобритания и Китай. Площта на едноетажната сграда е 250 квадратни метра.

Създаването на конструкцията във форма на дъга отне на строителите само 17 дни, а разходите по нея са близо 140 хил. долара. Сградата временно ще помести щаба на Дубайския фонд за бъдещето - компанията, която и реализира проекта. До 2030 г. се планира на 3D принтер да бъдат отпечатани една четвърт от всички сгради в Дубай. 

Технологичното чудо не е разпространено масово в строителството, но сградата в Дубай не е първата направена от 3D принтер. Още миналата година в Китай бе представен строеж от същото устройство. 
Компанията Zhuoda Group е разработила уникална форма на 3D принтиране и е подала заявка за 22 патента с тази технология, но не разкрива подробности. За разлика от други форми на 3D принтиране на големи конструкции, които използват цимент, Zhuoda работи с материал, който нарича "секретен" и не желае да издаде рецептата, макар че има голям пазарен интерес към него.

Сградите им са достатъчно здрави, за да издържат земетресение от 9-та степен и проливен дъжд, имат добра изолация, не се плашат от пожар и корозия. Освен това "секретният материал" произвежда постоянно отрицателни йони, което подобрява настроението и жизнения тонус на обитателите, твърдят от Zhuoda Group, пише в. "Стандарт".

Къщите се изграждат от 3D принтирани модули, които се транспортират и подреждат на 90% готови. Засега е изтекла съвсем малко официална информация за технологията. Все пак китайски репортери бяха поканени да присъстват на сглобяването на вила от 6 такива 3D принтирани модула, всеки с тегло около 100 кг на квадратен метър. Спалня, хол, баня, кухня и други части от конструкцията бяха подредени с помощта на кран за 3 часа, след което публиката бе поканена да разгледа къщата. Според тестовете такава сграда може да издържи  поне 150 години в условията на земния климат. От компанията съобщават, че една типична вила от 500 квадрата може да бъде напълно завършена за 15 дни.

В Китай очевидно вярват в бъдещето на адитивното производство, защото Zhuoda Group  не е единствената компания, заела се да реализира на практика големите възможности на тази принципно нова технология.   
Подкрепи Economic.bg