Dundee отчита рекордни добиви на злато в България

„Ада тепе“ постигна най-високото си тримесечно производство на злато до момента – с 503% ръст на годишна база

Dundee отчита рекордни добиви на злато в България
9938 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals отчита силни резултати от двете си български мини - „Ада тепе“ и „Челопеч“ и през второто тримесечие на годината. Периодът се характеризира с най-тежките ограничения на бизнес и обществения живот, въведени с цел овладяване на коронавируса в България.

Въпреки епидемията от Covid-19 мината „Ада тепе“ достигна най-високото си тримесечно производство някога – с 503% ръст на годишна база, а „Челопеч“ продължава да утвърждава своите успешни резултати с ръст от 4% в обема на добивите, се казва в отчета на канадската компания. За значителния ръст от мината „Ада тепе“ „виновник“ е и новият добивен проект на компанията в страната – този в Крумовград.

За второто тримесечие от двете мини са изкопани близо 800 хил. тона руда, като количеството злато представлява 81.4 хил. унции концентрат, или 55% ръст на годишна база. За първата половина от годината ръстът в добитото злато достига 62%.

Припомняме, че за първото тримесечие Dundee Precious Metals доби отново близо 800 хил. тона руда от двете мини, като количеството злато бе 73 хил. унции концентрат.

Със стартирането на новия проект в Крумовград се наблюдава и по-добра ефективност, сочат данните от отчетите. Разходите на компанията за тон преработена руда в мината „Ада тепе“ през второто тримесечие намаляват с 8%, докато в „Челопеч“ се увеличават със 7%.

Рудниците „Челопеч“ и „Ада тепе“ в България продължават да работят с пълен капацитет и не са прекъсвали дейността си, заявяват от DPM.

„Към днешна дата, в резултат на предприетите проактивни действия в регионите, в които работим, и от персонала на всеки от нашите обекти, DPM не е претърпял съществени смущения в дейността си в резултат на световната пандемия COVID-19“, допълва канадската компания.

Със силните резултати през първата половина на годината DPM вероятно ще изпълни предварително зададените си показатели.

„Продължихме да постигаме изключителни резултати през второто тримесечие - рекордно производство на злато и добри разходи при всички наши операции. Нашите силни оперативни резултати, съчетани с по-високи цени на златото, генерираха рекордни нетни печалби и безплатен паричен поток, демонстрирайки значителния потенциал на нашите оперативни активи. Въз основа на нашите силни резултати и нашите очаквания за втората половина на годината, ние оставаме на път за още една важна година“, заявява Дейвид Рай, президент и изпълнителен директор.

Подкрепи Economic.bg