300 души блокираха пътя Самоков-Дупница за 2 часа

Жителите на Самоков и региона искат нормален път и конкретни срокове за ремонта му

300 души блокираха пътя Самоков-Дупница за 2 часа
1828 ~ 1 мин. четене
Около 300 души се събраха на протест срещу окаяното състояние на пътя Самоков-Дупница, който е в ужасяващо състояние вече 10 години и е реална опасност за движещите се по него. Близо 2 часа жители на Самоков и околните села бяха блокирали движението, настоявайки най-после Агенция „Пътна инфраструктура“ да се задейства и да предприеме реални действия за подобряването на състоянието на пътя.
 
„Искаме пътят да се оправи и то незабавно. Едни от лозунгите ни е „Интереса клати феса. До Банско магистрали, Боровец - кучета ги яли“, което е най-показателно за случващото се с пътя. Искаме ясни срокове. Нас процедурата не ни вълнува. Ние слушаме за тези процедури цяла година, че тече и тя продължава да си тече. Планираме и друга проява след днешната и може би следващата стъпка ще е гражданско неподчинение, което ще се изрази с блокиране на всички пътища около Самоков", коментира пред Nova Илиян Чалгънов, един от организаторите на протеста.

Пътят е пропаднал от двете страни и тежкотоварните автомобили се движат по средата на платното, а наред с това асфалтът е осеян с дупки. Пътят от 30 години не ремонтиран основно. Отсечката свързва две магистрали. Движението по нея е интензивно, като голяма част от трафика е тежкотоварен.
 
Жителите на Самоков не за пръв път протестират срещу състоянието на пътя Самоков - Дупница и настояват за ремонт. Те блокираха пътя и през май 2017 г., а още през 2015 г. инициираха петиция до тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Подкрепи Economic.bg