650 души и 105 коли на АПИ ще следят на пътя за платени винетки

Наборът на кадри за системата започва до дни

650 души и 105 коли на АПИ ще следят на пътя за платени винетки
650 души от новото звено за тол таксите в Агенция "Пътна инфруструктура" ще следят на пътя за платени винетки от шофьорите. Това обяви избраният директор на Националното толуправление Антон Антонов пред "24 часа". По договор с "Капш" на звеното ще бъдат предоставени и 105 коли, които ще са на пътя и ще контролират.

Общо в новото звено ще бъдат назначени 920 души, като останалите, които не контролират, ще работят в администрацията. Ще се търсят много специалисти по информационни технологии, като свободните позиции ще бъдат обявени до дни.

От 1 януари 2019 г. винетките за колите ще са само електронни. Има гаранция от изпълнителя, че още на 17 декември т.г. винетка ще може да се купува по електронен път - през мобилно приложение, през уебсайта на системата. Стикерите ще могат да се платят и през терминали в търговските обекти, както и на каса в брой. 

Шофьорите трябва да бъдат много внимателни, когато попълват информацията, за да не объркат цифрите и номера, тъй като за платена винетка в системата ще се проверява по регистрационния номер на колата, обясни Антонов.

От 16 август 2019 г. ще се въведе и тол таксата за камиони над 3,5 тона. Тол таксуването ще включва над 16 000 км пътища - магистрали и пътища първи, втори и трети клас.

Ако не сте платили винетка, веднага ще бъдете засечени като нарушител чрез видеонаблюдението в автомобилите на АПИ. Камерите снимат регистрационния номер и виждат в системата дали за него е платена винетна такса. В случай, че не е платена, при спиране от контролния автомобил шофьорът ще има възможност веднага да плати - но само с банкова карта. Ако водачът няма карта, му се съставя акт за нарушение, който може да бъде платен в 14-дневен срок. Ако това не стане, се издава наказателно постановление, което е 300 лева.

Шофьорите, които имат валидни стикери след 1 януари 2019 г., могат да ги преобразуват в електронни на сайта bgtаll.bg. Те трябва само да напишат регистрационния номер на автомобила и срока на валидност на винетката. След това тол звеното вписва това в системата за проверка.

При покупка на нова винетка, ако заплащането стане по банков път, е добре да бъде направено ден-два преди пътуването, за да е осъществено плащането и да е активна винетката. В случай, че се плати с карта или кеш, до пет минути плащането се регистрира в системата, обясни още Антонов. Закупилите електронна винетка ще могат да проверят на сайта bgtаll.bg и чрез мобилното приложение дали винетката е валидна.
Коментари: 0