Лагард: Централните банки могат да издават дигитални пари

Няколко държави сериозно обмислят такава възможност, заяви управителят на МВФ

Лагард: Централните банки могат да издават дигитални пари

Снимка: Pixabay

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард каза, че централните банки по света трябва да обмислят издаването на цифрова валута.

В изказване в Сингапур Лагард каза: "Цифровите валутни сделки са по-безопасни. Безкасовите плащания се увеличиха през годините, поставяйки предизвикателства пред правителствата и централните банки".

Регулаторите изразиха загриженост относно цифровите валути и призоваха за по-голям надзор.

"Смятам, че трябва да обмислим възможността за издаване на цифрова валута", каза г-жа Лагард в реч на конференция в Сингапур. "Държавата може да има роля в осигуряването на пари за цифровата икономика".

"Предимството е ясно - плащането ще бъде незабавно, безопасно, евтино и полу-автономно".

Лагард каза още, че централните банки в Канада, Китай, Швеция и Уругвай "сериозно обмислят" предложенията за издаване на цифрова валута.

Виртуалната валута, издадена от централната банка, би била отговорност на държавата. Това ще помогне на потребителите, като направи транзакциите по-безопасни и по-чести, и в резултат на това - по-евтини, коментира Би Би Си.

Макар че технологията, която стои в основата на цифровите активи - блокчейн, беше похвалена за ускоряване на финансовите транзакции и намаляване на разходите, анонимността зад търговията с криптовалути предизвика тревога сред регулаторите.

По-рано обаче Лагард е казвала, че анонимността на валутите като Bitcoin означава, че те се използват от престъпници и терористи.

Управителят на британската централна банка Марк Карни заяви, че "криптовалутите като Bitcoin трябва да бъдат регулирани, за да се избегнат незаконните дейности и да се защити финансовата система".
Коментари: 0