Двустранните протоколи за катастрофа вече няма да се регистрират в КАТ

Досега в КАТ се регистрираше номера на протокола след обаждане на национален телефон 112

Двустранните протоколи за катастрофа вече няма да се регистрират в КАТ
10264 ~ 2 мин. четене

Двустранните протоколи, които се съставят при пътнотранспортно произшествие, вече няма да се регистрират в КАТ. Тази промяна в Наредбата за документите и реда за съставянето им при ПТП и реда за информиране между Министерството на вътрешните работи, Комисията за финансов надзор (КФН) и Гаранционния фонд бе приета от КФН във вторник.

Досега в КАТ се регистрираше номера на протокола след обаждане на национален телефон 112. С промените двустранен констативен протокол може да се подпише между участниците във всяко ПТП, в което не са пострадали хора. Досега действаше правилото, че не се подписват двустранни протоколи, когато някое от превозните средства  не може да се придвижва на собствен ход. Отпада изискването пътнотранспортното произшествие или двустранните протоколи да се регистрират в МВР. 

Формата и съдържанието на протоколите се запазват. Двустранен протокол обаче не се съставя, ако някой от участниците в ПТП-то има съмнение, че друг участник в произшествието е под въздействието на алкохол или наркотични вещества или не притежава необходимите права за управление на моторно превозно средство. В такъв случай, както и ако няма съгласие между участниците в произшествието за подписване на двустранен протокол, задължително трябва да се извика МВР.

От финансовият регулатор припомнят, че не се посещават от органите на МВР - "Пътна полиция" и не се съставят документи, когато повредите на моторното превозно средство са възникнали в резултат на природни бедствия, на пожар на самото МПС, при повреди в паркирано състояние и когато не са причинени от друго превозно средство. Ако обаче повредите са причинени в резултат на пътнотранспортно произшествие с един участник и МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход, произшествието трябва да бъде посетено на място от органите на МВР.

С наредбата се урежда и електронен обмен на информация между МВР и Гаранционния фонд, съответно и застрахователите, за пътнотранспортните произшествия, посетени на място от МВР и за тези с двустранни протоколи, за които е предявена претенция пред застраховател.  Ежедневно ще се обменят и цифрови снимки от произшествията, които са посетени на място от органите на МВР, съобщават още КФН.

Подкрепи Economic.bg