Дянков: Време е България да въведе еврото

Европа има само една възможна скорост и трябва да се мисли как тя да бъде ускорена, смята бившият финансов министър

Дянков: Време е България да въведе еврото
Колкото се може по-бързо България трябва да влезе в механизма ERM II, а след това и в еврозоната. Това е мнението на бившия финансов министър Симеон Дянков, изразено пред „Блумбърг ТВ България“.

"Вече 20 години сме във валутен борд. Всички останали държави, които бяха във валутни бордове от Централна и Източна Европа - Латвия, Литва и Естония, вече са приели еврото. Време е и България да го направи", допълни бившият вицепремиер и финансов министър.

По негово мнение България трябва да се възползва от председателството си на ЕС през първата половина на 2018 г., за да издигне в приоритет членството си в еврозоната, както и това на някои съседни държави като Румъния. 

Излизане на България от валутния борд, извън шанса за влизане в еврозоната, няма, заяви Дянков по повод коментарите на бившия премиер Иван Костов и на финансиста Красимир Ангарски, че паричният съвет вече вреди на икономиката. "Няма път назад", смята Дянков. По думите му, ако бордът "тръгне да пада", ще има "огромни последствия" както за банковия сектор, така и за реалната икономика.

Европа има само една възможна скорост и трябва да се мисли как тя да бъде ускорена, защото само единен Европейски съюз може да бъде значим играч на световната сцена, съизмерим със САЩ и Китай, каза още Дянков. Той бе категоричен, че идеята за Европа на няколко скорости се лансира от политици популисти. 

"Проблеми в Европа без съмнение има и те се решават сравнително бавно в сравнение с други големи икономики", защото "сме съюз, но на суверенни държави", добави Дянков. "Това прави вземането на решения много по-бавно. На Европа й липсва не само икономически двигател, извън Германия, но й липсва и ясна представа кой взима решенията и как те да се взимат по най-бързия начин".

"Бъдещето на Европа е федерация и макар да е трудно и бавно, това е единственото ни бъдеще. Само заедно имаме икономическо пространство да се състезаваме с големите икономики". 
Коментари: 0