Дясната ръка на Сорос стартира собствен фонд

Key Square Group ще разполага с 2 млрд. долара начален капитал

Дясната ръка на Сорос стартира собствен фонд
316 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Човекът, който е управлявал парите на Джордж Сорос през последните 4 г., може да тръгне по свой път и да създаде собствен хедж фонд.

С 2 млрд. от парите на шефа си Скот Бесънт ще стартира Key Square Group, съобщи Bloomberg, позовавайки се на изявление на фонда на Сорос. С 2 млрд. долара начален капитал служителят на милиардера ще създаде един от най-големите стартъп фондове без чужди пари.

Сорос има добра причина за щедростта си – 52-годишният Бесънт е заработил за „Сорос Фонд Мениджмънт 10 млрд. долара печалба, посочва още Bloomberg.

Бесънт, който е завършил Йейл, бил само на 29 г., когато започнал да работи за Сорос. Той е участвал и при една от най-известните форекс сделки на Сорос през 1992 г., когато той печели един милиард долара само за един ден с къса продажба на повече от 10 млрд. паунда. 

Една от скорошните най-печеливши сделки на Бесънт стана благодарение на спада на йената през 2014 г., когато финансистът захапва от валутния пазар още един милиард долара само за 3 месеца, пише WallStreet Journal.

Бесънт напуска Сорос за първи път през 2000 г., но се връща през 2011 г., само че като главен инвестиционен директор на семейна фирма без никакви външни инвеститори. 

Подкрепи Economic.bg